Субсидират фирми за работни места с точкова система

Субсидират фирми за работни места с точкова система

Точкова система ще решава кои работодатели ще бъдат субсидирани с помощ от държавата за заплати на служители от уязвими групи или за провеждане на обучения. Това става ясно от Методика за подбор и оценка на работодатели за ползване на насърчителни мерки за заетост и обучение, която е публикувана за обществено обсъждане.

Уязвими групи са хората с увреждания, малцинствата, както и тези, които живеят в риск от социално изключване. Максималният брой точки, който могат да съберат фирмите са 65, а минималният 24. Критерите за оценяване включват големината на предприятието, сектора, в който оперира и каква сума ще осигури работодателят за трудово възнаграждение над субсидията. Микропредприятията ще взимт максимален брой точки – 10, а най-малко е отредено за големите предприятия – 1 точка. От секторите пък максималният брой точки е за добивната и преработващата промишленост, включително производството на хранителни продукти, производство и разпределение на електрическа и топлоенергия, канализационни услуги, строителство. Тук влизат и културно-просветните организации. Най-малко точки ще носят преприятията, които оперират в държавното управление, хуманното здравеопазване и социалната работа, спорта и дейности на организации с нестопанска цел.

Предимство имат и работодателите, които през предходните 24 месеца вече са наемали хора от уязвими групи. Бонус от 15 точки им носи ако след изтичане на субсидирания срок са оставили на работа над 50 на сто наетите безработни поне още 3 месеца във фирмата. Още 5 точки пък взима фирмите, които по време на изпълнение на задълженията си по предходни договори не са били санкциониран.

Осигурените суми от работодателя за трудово възнаграждение поне 15% над минималния осигурителен доход за съответната длъжност на не по-малко от 50% от заявените работни места за периода на субсидиране носи още 15 точки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.