СУ в европейска университетска мрежа за 5 млн. евро

СУ в европейска университетска мрежа за 5 млн. евро

Пет милиона евро се отпускат на транснационалния алианс „Т4Е“ за стартиране на съвместната стратегия за консолидиране на европейската университетска екосистема. Той ще бъде с участието на СУ „Св. Климент Охридски”, съобщават от вуза.

Алиансът „Трансформация за Европа (Т4Е)” е одобрен от Европейската комисия като част от алиансите, избрани във втората покана в рамките на инициативата „Европейски университети 2020“. Той обединява седем европейски университета: Университета в Саарланд (Германия), Университета в Аликанте (Испания ), Естонската художествена академия, Университета на Силезия в Катовице (Полша), Софийския университет „Св. Климент Охридски” (България), Университета в Триест (Италия) и Университета „Витаутас Магнус“ в Каунас (Литва).

Инициативата за мрежи от европейски университети е една от водещите инициативи с оглед на амбициите на Европейския съюз да изгради европейско пространство за образование. Европейските университети са транснационални алианси, които ще бъдат университетите на бъдещето, ще популяризират европейските ценности и идентичност и ще променят из основи качеството и конкурентоспособността на европейското висше образование.Целта на инициативата е да се формира ново поколение креативни европейци, които могат да си сътрудничат на различни езици, без оглед на граници и научни дисциплини, за да се справят с обществените предизвикателства и недостига на умения, пред които е изправена Европа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.