СУ търси студенти за близо 1300 свободни места

СУ търси студенти за близо 1300 свободни места

Софийския университет „Св. Климент Охридски“ търси студенти за 1280 свободни места в държавно или платено обучение.

Алма матер обяви допълнителен прием за 800 свободни бройки, субсидирани от държавата. От тях

най-много са в специалност „Медицина“ – 30 места в редовна форма.

По над 20 студенти се търсят и в специалностите: „История“ (21 места редовно обучение), Статистика“ (20 места в редовна форма), „Архивистика и документалистика“ (20 редовна форма на обучение), „Право“ (27 места задочно) и „Теология“ (20 места в редовна форма). За да се запълнят докрай обявените в план-приема бройки, в някои специалности пък са необходими между 10 и 20 новозаписани студенти. 19 са свободните места в редовна форма в специалност „Агробиотехнологии“, а с едно по-малко за задочниците в „Математика и информатика“. В „Славянска филология“ и „Биомениджмънт и устойчиво развитие“ в редовна форма пък се търсят по 17 студенти редовно обучение. За специалност „История и чужд език (английски език/френски език) в редовно допълнителен прием има за още 16 мераклии. По 15 са свободните места в редовно обучение в „Българска филология“, „Философия“, „Екология и опазване на околната среда“. За специалностите „География и английски език“ и „Френска филология“ има по 14 места редовно, а за „Биология и английски език“ с едно по-малко. В три специалности има по 12 свободни места в редовно обучение- „История“, „Биология и химия“ и „Африканистика“ (на английски език). Още 11 студенти могат да запишат държавна поръчка в „Културология“ (редовно), „Екология и опазване на околната среда“( задочна форма) и „Геология“( редовно). В други 7 специалности пък се търсят по още 10 кандидати - „Социални дейности“ (редовно), „Италианска филология“(редовно), „Иранистика“ (редовно), „Биология“ (задочно), „Молекулярна биология“ (редовно), „География“ (редовно) и „Теология“ (задочно).

Има и специалности, в които свободните места са под 10.

Най-малък е шансът желаещите да хванат последния влак за редовното обучение в Европеистика“ (с френски език), „Европеистика“ (с немски език), „Европеистика“ (с испански език) „Комуникации и физична електроника“ и „Квантова и космическа теоретична физика“. В тях е останало само по 1 свободно място. По две са бройките за допълнителния прием в редовно обучение в специалностите „Инженерна физика“, „Инженерна химия и съвременни материали“, „Предучилищна педагогика и чужд език“ , Специална педагогика“ и „Музика“. По още трима задочници могат да се запишат във „Физика и математика“ или „Астрофизика, метеорология и геофизика“. Три са свободните места и за редовно обучение в специалност „Биология“. За редовно обучение СУ в специалностите „Физика и математика“ , „Публична администрация“, „Публична администрация“, “Хебраистика“, „Класическа филология“, „Физика“, „Физика и информатика“, „Физика и математика“, „Фотоника и лазерна физика“, „Физика на ядрото и елементарните частици (на английски език), “Компютърно инженерство“, Химия и английски език“, Начална училищна педагогика и чужд език“,„Изобразително изкуство“ има по четири свободни места. По толкова и са местата за задочниците в „Неформално образование“, „Инженерна физика“, „Химия“. По петима кандидатите се търсят пък за „Политология“ (редовно), „Европеистика“ (с английски език) (редовно), „Оптометрия“ ( задочно и редовно), „Учител по природни науки в основна степен на образованието“, „Химия и информатика“ (редовно), „Ядрена химия“ (редовно), „Логопедия“ (редовно) и „Медицинска сестра“ (редовно). По шестима желаещите са необходими в „Библиотечно-информационни науки“(редовно), „Неформално образование“(редовно), „Скандинавски езици“ (редовно), „Физика“(задочно), „Компютърна химия“ (редовно), „География“ (задочно), “Предучилищна и начална училищна педагогика“ (редовно) и „Медийна педагогика и художествена комуникация“ (редовно), за да се запълнят докрай местата в обявения план-прием. По още седем кандидати в допълнителният прием се търсят пък в „Архивистика и документалистика“ (задочно), „Унгарска филология“ (редовно), „Тюркология“ (редовно), „География и биология“(редовно), „Религията в Европа“ (задочно). Други 10 специалности пък се нуждаят от по още осем кандидати - „Философия“ (на английски език) (редовно), „История и география“ (редовно), „Руска филология“( редовно), „Испанска филология“(редовно), „Португалска филология“(редовно), „Индология“(редовно), „Астрофизика, метеорология и геофизика“ (редовно), „Екохимия“ (редовно), „Биотехнологии“ (задочно), „Религията в Европа“ (редовно). По 9 са свободните места за редовно обучение в Алма матер в специалностите „Археология:, „Етнология и културна антропология“ , „История и философия“, „Румънска филология“, „Арменистика и кавказология“ и „Социална педагогика“.

Допълнителен прием за 480 места за обучение срещу заплащане

е обявен пък за специалностите: „Философия“; „Социология“; „Политология“; „Публична администрация“ „Културология“; „Библиотечно-информационни науки“; „Европеистика“ „Публични информационни системи“; „Философия“ (на английски език); „История“; „Археология“; „Етнология и културна антропология“, „История и география“; „Архивистика и документалистика“; „История и геополитика на Балканите“; „История и философия“; „Хебраистика“; „История и чужд език“; „Педагогика“; „Социални дейности“; „Неформално образование“; „Българска филология“; „Славянска филология“; „Руска филология“; „Балканистика“; „Немска филология“ с избираем модул „Скандинавски езици“; „Френска филология“; „Италианска филология“; „Испанска филология“; „Португалска филология“; „Класическа филология“; „Унгарска филология“; „Новогръцка филология“; „Румънска филология“; „Тюркология“; „Иранистика“; „Физика“, „Инженерна физика“; „Ядрена техника и ядрена енергетика“; „Физика и математика“ „Астрофизика, метеорология и геофизика“; „Физика и информатика“; „Медицинска физика“; „Комуникации и физична електроника“; „Фотоника и лазерна физика“ „Оптометрия“; „Физика на ядрото и елементарните частици“ (на английски език); „Компютърно инженерство“; „Учител по природни науки в основна степен на образованието“; „Химия“; „Химия и английски език“; „Химия и информатика“; „Екохимия“; „Компютърна химия“; „Ядрена химия“; „Инженерна химия и съвременни материали“; „Биология“; „Молекулярна биология“; „Екология и опазване на околната среда“; „Биотехнологии“; „Биология и химия“; „География и биология“; „Биомениджмънт и устойчиво развитие“; „Биология и английски език“; „Агробиотехнологии“; „География“; „Геология“; „Туризъм“; „Регионално развитие и политика“; „География и английски език“; „Геопространствени системи и технологии“; „Международни отношения“; „Икономика и финанси“ (с английски език); „Икономика и финанси“ (с френски език); „Стопанско управление“ (с английски език); „Стопанско управление“ (с немски език); „Стопанско управление“ (с френски език); „Счетоводство, финанси и дигитално приложение (на английски език); „Теология“; „Религията в Европа“; „Предучилищна педагогика и чужд език“; „Начална училищна педагогика и чужд език“; „Социална педагогика“; „Специална педагогика“; „Логопедия“; „Медийна педагогика и художествена комуникация“; „Физическо възпитание и спорт“; „Медицинска сестра“; „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“.

За всички незаети места желаещите могат

да подадат документи за участие в допълнителния прием от 9 до 13 септември.

На 14 септември пък ще се проведат допълнителни изпити по физика и по теология. Класирането от допълнителния прием ще бъде обявено на 17 септември, а записването на новоприетите студенти ще бъде следващите три дни – на 18, 19 и 20.

След приключване на третото класиране бяха приети 4 578 студенти, от които 23 от тях са лауреати от национални и международни състезания и олимпиади. Те

запълниха общо 21 специалности:

„Психология“, „Английска филология“, „Китаистика“, „Японистика“, „Южна, Източна и Югоизточна Азия“, „Компютърни науки“, „Софтуерно инженерство“, „Информационни системи“, „Туризъм“, „Право“ (редовна форма), „Международни отношения“, „Комуникационен мениджмънт“, „Музикални медийни технологии и тонрежисура“, „Графичен дизайн“, „Физическо възпитание и спорт“, „Икономика и финанси“, „Стопанско управление“, „Счетоводство, финанси и дигитални приложения“ (на английски език), „Журналистика“, „Връзки с обществеността“, „Книгоиздаване“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.