СУ има нужда от още 500 места в общежития

СУ има нужда от още 500 места в общежития

До 20 октомври трябва да приключат всички основни ремонти

500 места още са необходими на СУ „Св. Климент Охридски“, за да могат да бъдат настанени на общежитие всички, които са подали документи в срок. Това заяви ректорът на най-старото висше училище в страната ни Атанас Герджиков.

Опашки от чакащи студенти, настанени в грешни стаи,

или такива, които са пратени при противоположния пол

съпътстваха настанителната кампания на СУ. Ректорът на Алма матер изтъкна няколко причини за настъпилото напрежение. Един от факторите за недостига на стаи са ремонтните дейности, които се извършват не само в СУ, а и в още няколко вуза в столицата. „Един от университетите, който ни беше обещал 200 места, ни ги отказа сутринта преди да започнем да настаняваме, тъй като и те правят ремонт. Не искаха нашият проблем да се прехвърли на тях“, коментира Герджиков. Председателят на Студентския съвет Георги Гълъбов обясни, че леглова база на Софийски университет се равнява на около 6300 легла, но всяка година се вземат поне по 1000 допълнителни от останалите вузове.

Днес (вторник) ще се състои среща между всички софийски университети, на която между тях ще бъдат преразпределени свободните легла, обясни Герджиков. Той изтъкна, че още

преди 20 години студентските блокове не са били разпределени

по най-правилния начин, защото университети с малко студенти са получили голям брой места и обратното. До около 20 октомври пък трябва да бъдат приключени всички основни ремонти, което също ще помогне за разрешаването на проблема с недостига на стаи.

Герджиков посочи, че освен обективните причини е имало и субективни грешки както на студентите, така на администрацията. За да не се достига до подобни грешки, тази седмица ще се сформира комисия, която ще начертае план за следващите години.

„Ние ще назначим комисия от външни хора – МОН, НПСС, Студентски столове и общежития, които са независими от нашия университет и ще покажат кой и къде е сбъркал“, обясни Гержиков. Ако комисията установи, че има виновни, ще им бъде потърсена отговорност, каза още той.

Учебната година започна със 17 лауреати от 4696 първокурсници

Вчера бе открита и учебната година в най-старото висше училище в страната ни, която тази година чества 130 години от създаването си. Сред гостите на официалната церемония по откриването бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Томислав Дончев, зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелива. Приетите първокурсници са 4696, като 17 от тях са лауреати. Една от тях е Яна Косара, която влиза в специалност „Социална педагогика“.

„Станах лауреат благодарение на класния ни, който ни зададе за задача да правим проект и аз създадох за онкоболните деца – как да се държим на училище с тях, да не ги сочим с пръст. От там отидох в Русе, където го защитавах. Това се случваше по гражданско образование“, обясни Яна пред „Монитор“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.