Повече от 150 чуждестранни студенти, преподаватели и преводачи ще учат български език, история и народни танци по време на летни езикови семинари в СУ „Св. Климент Охрдиски“ и ВТУ „Св. св.Кирил и Методий“.Те се организират и финансират от Министерството на образованието и науката (МОН) в периода между 14 юли и 4 август.

Двата университета ще организират занимания по практически български език, както и специализирани семинари и лекции по българска литература, превод, културна антропология на българите, етнография, както и по съвременно българско кино и изобразително изкуство. В рамките на 30 учебни часа чужденците ще могат да научат някои традиционни народни песни и танци.

В семинарите е предвидена и културно-развлекателна програма. Обучаващите се студенти, преподаватели и преводачи ще могат да разгледат София, да посетят Националния исторически музей, както и да присъстват на аудивизуалния спектакъл „Звук и светлина“ в старопрестолния град. Предвидени са екскурзии до Рилския и Троянския манастири, Пловдив, Копривщица, Жеравна, Арбанаси. При желание могат да се организират походи и излети на Витоша, в Драгалевския, Лозенския или Кокалянския манастири. По време на престоя си в България чужденците ще гледат българско кино, ще присъстват на премиери на книги и ще дегустират българска кухня.

В края на обучението те ще получат сертификат за участие в езиковите семинари. По-напредналите могат да положат изпит за определяне на нивото им на владеене на български език по Европейската езикова рамка.

Очаква се в България да пристигнат обучаващи се от 29 страни от Европа и Азия, сред които Германия, Великобритания, Испания, Италия, Япония, Китай и Индия. Учебната и културната програма, храната и нощувките ще се поемат със средства от бюджета на МОН.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Винетка за 40 метра между два града

Жителите на Горна Оряховица и Лясковец, които ги разделят 40 метра тротоар, трябва да плащат винетки, за да пътуват между двата града.

Фалшивите отличителни знаци могат да застрашат сигурността на гражданите

Купуваме значка за полицай срещу 60 лева в нета

Фалшивите отличителни знаци могат да застрашат сигурността на гражданите

Само срещу 60лв. може да бъде закупена значка на Национална полиция в популярен сайт за онлайн търговия. Продавачите предлагат и фалшиви полицейски униформи, които всеки може да закупи.

Полковник от резерва се дегизира за Шипка като журналист от "Newsweek"

В образа на знаменития военен кореспондент на списанията "" Newsweek" и "La illustration espanola y amerika" Хосе Луис Пелисер  ще се появи на връх Шипка за възстановката на кървавите битки при отбраната на прохода през Руско-турската освободителна война полковник от резерва Христо Драгозов.