Проф. Ивайло Дичев от Софийски университет "Св. Климент Охридски" и проф. Антоний Тодоров от Нов български университет ще изнесат лекция на тема: „Ненужните" науки: хуманитарното знание срещу технократското оглупяване". Тя ще се проведе днес (29 януари) в Конферентната зала на Алма матер от 18.00 ч. ще се проведе лекция на тема. 

Събитието е част от инициативата "Университет за всички" - съвместна инициатива на учени от социалните и хуманитарните науки от три от водещите образователни и научни институции в България – Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Института за изследването на обществата и знанието, БАН и Нов български университет.

Целта на организаторите е да дискутират актуални теми от обществено значение извън затворените институционални и академични рамки и да привлекат вниманието на по-широка аудитория, както от специалисти и студенти, така и от граждани, които се вълнуват от осмислянето на случващото се около нас. Планират се поредица открити лекции, развити през призмата на разнообразни хуманитарни подходи и парадигми.

 В рамките на тематичния цикъл за 2019-2020 г. ще бъдат разгледани теми като бъдещето на труда и „непотребните“ работници; хората „в тежест“ или грижата за тежко болните; „мръсните“ пространства или гетоизирането; превръщането на някои науки в ненужни; памет и паметници „на боклука“, наследство в повече; „отхвърлените“ в и от образованието; превръщането на предмети и потребителски практики в „излишни“; равенство „в повече“ (пол и стратификация); not-for-profit общество; емоции и думи в повече (рационализиране на чувствата и политическа коректност); свръхпроизводство на новини.

Лекциите ще се провеждат веднъж месечно, от учени в областта на антропологията, социологията, политологията, философията, културологията, медийните изследвания и филологията, дебатите ще бъдат достъпни онлайн на адрес: https://www.facebook.com/Университет-за-всички-297777467751970/?modal=admin_todo_tour

Научният комитет е в състав: проф. Антоний Тодоров, проф. Ивайло Дичев, проф. Светла Колева, доц. Георги Вълчев, гл.ас. д-р Велислава Петрова, гл.ас. д-р Ния Нейкова.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Инструктираха наши митничари и гранични полицаи да го проверяват с медицински маски

Кораб с китайски екипаж, плаващ от Южна Корея, пристигна в Бургас

Инструктираха наши митничари и гранични полицаи да го проверяват с медицински маски

Първият кораб, идващ от рискова дестинация хвърли котва в бургаското пристанище във вторник и вдигна на крак здравните власти в морския град.

Домашната карантина с отпуск, вместо с болничен

Двуседмичният период на карантина в домашни условия трябва да е чрез платен или неплатен отпуск. Това министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в отговор на въпрос, свързан с коронавируса.

МОН забрани екскурзиите до Италия

Пътуванията на ученици и деца до Италия и местата, за които има информация за разпространение на коронавируса, са забранени. Това става ясно от писмо на просветния министър Красимир Вълчев до регионалните управления на образованието.