СТЪПКА НАЗАД: БФБ няма да променя SOFIX

СТЪПКА НАЗАД: БФБ няма да променя SOFIX

От Българска фондова борса (БФБ) се отказаха да правят промени към момента в изчисляването на индекса SOFIX. За това съобщи операторът на сайта си.

В съобщението си от БФБ посочват:

"На проведено заседание на Съвета на директорите на БФБ АД по Протокол № 41/14.06.2021 г. е взето следното решение:
Въз основа на разгледаните становища, получени от различни заинтересовани лица, Съветът на директорите на БФБ решава да не осъществи на този етап предложените кумулативни промени в методологията за изчисляване на индекса SOFIX, предмет на консултацията, проведена от БФБ в периода от 15.04.2021 г. до 15.05.2021 г".

Все пак Съветът на директорите на борсата остава в готовност за организиране на бъдещи дискусии и консултации за обсъждане на съществени промени в методологията за изчисляване на индекса SOFIX, става ясно още от съобщението.

Припомняме, че в идеята за промени в индекса SOFIX бе заложено да се увеличи броят на емисиите акции, включени в базата на индекса - от 15 на 20 емисии, както и намаляване на изискването за минимален брой акционери на 250 от сегашните 750 акционери. Основните мотиви за предлаганите изменения е постигането на по-голяма диверсификация на индекса и увеличаване на секторната представителност на индекса.

SOFIX е индекс, базиран на пазарната капитализация на включените в него емисии акции, коригирана с фрий-флоута на всяка от тях. От тази гледна точка движението на индекса зависи в по-голяма степен от изменението в цените на акциите на дружествата с по-високо тегло. Предложените промени в методологията ще доведат до намаляване на броя на емисиите с тегло над 5%, както и общото им тегло.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.