Стъклен покрив за катедралата Нотр-Дам де Пари
10

Стъклен покрив за катедралата Нотр-Дам де Пари

Концепция превръща покрива в градина

Френската фирма Vincent Callebaut Architectures представи визията си за реставрирането на катедралата Нотр-Дам де Пари, пострадала от опустошителния пожар през миналия месец. Концепцията представя емблематичната сграда, покрита с нов стъклен покрив и шпил, както и устойчива модернизация.

Това е само концепция, а не одобрен план, която се нарича „Прераждане” (Palingenesis) и напомня за катедралата „Свети Патрик” в Ню Йорк, която наскоро получи награда AIA за нейното устойчиво възстановяване.


Незасегнатите от пожара части на сградата изглеждат по същия начин, но Callebaut променя радикално горната зона, унищожена от огъня. Концепцията предлага изграждането на нов шпил и дървена рамка от CLT греди (напречно ламинирано дърво), с ламели от въглеродни влакна. Катедралата ще бъде покрита със сложен остъклен покрив, който ще пропуска вътре много естествена светлина, ще включва вентилация и ще разполага с модерна технология, подобна на слънчев панел, която ще превръща слънчевата светлина в електричество.

„От четирите фронтони, оригиналната геометрия от 10 метра височина на тавана е спазена”, казва Callebaut. „Когато се движим към кораба, неговата триъгълна част и стръмните, 55-градусови извити покриви постепенно се издължават, за да оформят вертикален шпил. Новата дървена рамка е покрита с триизмерна кристална стъклена обвивка, разделена на фасетирани елементи с формата на диамант. Тези кристали се състоят от органичен активен слой, съставен от въглерод, водород, азот и кислород, който абсорбира светлината и я превръща в енергия. Тази енергия, съхранявана във водородни горивни клетки, ще бъде директно преразпределена в цялата катедрала.”


В катедралата ще има голяма градина за съзерцание и медитация, както и ферма с интегрирана система за аквапоника и пермакултура. Фермата ще може да произвежда до 25 кг плодове и зеленчуци на кв.м на година, което позволява добива на до 21 тона храна годишно, която да бъде раздавана на най-нуждаещите се парижани.

Vincent Callebaut Architectures

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.