0

Н иските температури не са довели до поражение върху овощните насаждения в Кюстендилско.

Ниските температури не са довели до поражение върху овощните насаждения в Кюстендилско.

Ако няма съществен спад на температурите през месеците април и май, от Института по земеделие в Кюстендил не очакват сериозни поражения върху овощните градини в региона. Засега метеорологичните условия са добри, а дъждовете са оказали благоприятно влияние на овошките. „Стопаните трябва да бъдат напълно спокойни. Това не са студове, критични за плодните пъпки на овощните култури. Така че бих казал, че студът, който ми се иска дори да продължи още няколко дни, което е полезно за дърветата, не води до проблеми за зимуване на плодните пъпки, тъй като овошките издържат до много по-ниски температури”, заяви Димитър Сотиров – заместник-директор на Института по земеделие в Кюстендил.

Дъждове

По негови думи падналите дъждове също са били благоприятни, тъй като при почвата се е наблюдавало изключително засушаване. „Дъждовете дори до известна степен възстановиха водния запас в почвата. Той не е достатъчен за овошките, но все пак сме в средата на зимата. Може да има и снегове, и валежи. Така че водата се отразява много добре”, добави Сотиров.


Въпреки благоприятните метеорологични условия опасност за измръзване на овошките все още съществува. Опасенията идват от евентуално затопляне, което ще доведе до преждевременно цъфтене на дръвчетата. „Студът е много полезен за овошките. В момента те се намират в дълбокия покой и могат да издържат. Ябълката до минус 30 градуса дори, черешата до минус 24 градуса, сливата и вишната до минус 28 градуса. Така че студът не е опасен, по-опасно е да настъпи затопляне, както сме имали през последните години от порядъка на 10-15 градуса положителни температури през януари, което може да изкара дърветата от дълбокия покой, а това е особено фатално при кайсията и прасковата, които са видове с по-къс дълбок покой. Настъпва преждевременно развитие и температура от минус 15 градуса може да нанесе значителни щети”, обясни още експертът.

Мероприятия

Той допълни, че към момента стопаните не трябва да се притесняват от студа, трябва да започнат резитба, да започнат от по-възрастните дървета, а по-младите, садени миналата или поминалата година,  да оставят за накрая, когато няма студове. „Резитбата е задължителна. Ако овощните дръвчета се отглеждат без резитба, започват да плододават рано, растежът им бързо отслабва и се влошава качеството на продукцията. Поради засенчване на вътрешността на короната част от клонките започват да отмират и плододаването се измества по периферията. Такива дървета  плододават нередовно и имат дребни плодове. Резитбата помага да се формира короната на дръвчето, така че да се подобри осветяването и проветряването. Това обаче трябва да се извърши от опитни овощари, защото безразборното рязане може да увреди дървото, а в някои случаи да доведе и до изсъхване“, обясняват още експертите от Института по земеделие. От там препоръчват резитбата да се направи веднага след зимни студове.