0

- Д-р Вълчева, кои са рисковете за кожата през лятото?

- От една страна, това са изгарянията, а от друга – алергичните обриви и предпоставките за развиване на онкологични заболявания.

- Д-р Вълчева, кои са рисковете за кожата през лятото?

- От една страна, това са изгарянията, а от друга – алергичните обриви и предпоставките за развиване на онкологични заболявания.

Всичко това се случва в резултат на прекомерното излагане на слънчевите лъчи.

- В какво се изразяват т.нар. слънчеви алергии?

- Характерното за тях е, че липсват симптоми като кашлица и спазъм на дихателните пътища. Всички алергични заболявания - хреми, астми, свързани с изграждане на антитела срещу пролетно-летни алергени, могат да бъдат обострени през горещите дни. Доказано е и че горещият и сух въздух може да предизвика астматичен пристъп при пациентите с бронхиална астма. Затова е необходимо да спазват стриктно предписаната от лекар терапия. Също така трябва да избягват спортове, които водят до ускорено дишане. Те могат да провокират много тежък пристъп от астма. Горещините са опасни и за пациентите с алергични риноконюнктивити.

- Едни използват чадъри, други плажни масла, но все нещо се случва и се получават неблагополучия. Как човек може да се опази от тях?

- За тези, които имат т.нар. физикална уртикария, а тя се провокира не от алергенни тригери, а от физикални въздействия – студ, слънчево облъчване, вибрации, притискане, препоръчвам да се консултират редовно с алерголог. Те следва да започнат профилактика с противоалергични медикаменти един месец преди активното слънце, както и по време на първите слънчеви облъчвания до получаването на траен слънчев тен. Хората, които имат изменения по кожата, трябва да избягват повишения риск за малигмено преобразуване на тези изменения. Те трябва да избягват въобще яркото слънчево облъчване, особено между 10 и 16 ч, и да имат покритие на кожата.

- Какво покритие?

- Облеклото трябва да бъде от естествени материи, най-вече от памук и лен.  Ако след плажа през лятото, а и във всеки друг сезон човек забележи някаква промяна във формата и състоянието на бенките, задължително трябва да се консултира с дерматолог. При съмнение се изследват, за да се избегне онкологично заболяване или, ако е налично, да се оперират.

Проблем за кожата през лятото е и изгарянето в резултат на прекомерно облъчване от слънчевите лъчи. Културата при излагането на плажа и събирането на тен е от изключително значение, тя има пряко отношение към нашето здраве. Излагането трябва да става постепенно, като тялото също трябва да привикне постепенно. Започва се от 10 минути, увеличаването на времето става постепенно в следващите дни.

Колкото и банално да звучи, от изключително значение за здравето на кожата са слънцезащитните средства – кремове, лосиони, спрейове с подходящите слънчезащитни фактори.

Хората с най-светла кожа, които изгарят най-бързо, следва да използват продукти със слънцезащитен фактор UV 30. Те протектират кожата на 96 процента от вредните влияния на ултравиолетовите В-лъчи. Тези, които са с по-тъмен тен по природа, могат да ползват и по-нисък фактор, но в никакъв случай да не се оставят без защита.

- Мнозина се преосигуряват, използвайки UV защита 50. Как действа тя?

- Тя дава само 2% повече защита от UV 30, тоест 98 на сто. Затова е безсмислено да се използват толкова високи протектори. Съответно човек трябва да се съобразява и с времето, на което се излага на слънце. Независимо че много се пише и говори в медиите за слънчевите защити, редно е преди морето, планината, риболова при язовирите или край басейна да се направи консултация с лекар специалист, особено при наличието на бенки, петна и други образувания по кожата. Може да ви се стори странно, но по това време на годината трябва да са особено внимателни хората със студова алергия. Причината е, че след като се нагреят от слънцето и претоплят организма си, решават, че трябва да охладят тялото си и се гмуркат в открити басейни - море, язовири, реки. Такива пациенти могат да получат хидрогенен шок и да загубят съзнание. Те също трябва да се консултират с алерголог и постепенно да се потапят във водата, за да свикне организмът им.