Студовете вдигнаха тока на цени от преди пандемията

Студовете вдигнаха тока на цени от преди пандемията

В последните 2 дни на борсата те са над 134 лв. за мегаватчас

Студовете в последните дни и по-ниските температури от началото на годината вдигнаха цената на електроенергията на борсата до нивата им от януари 2020-а - 2 месеца преди бума на пандемията у нас, сочи статистиката. За първите 19 дни на януари миналата година средната цена в „Ден напред“ е 106,72 лв. за мегаватчас, а от началото на 2021 г. досега тя е на ниво 105,86 лв.

В последните 2 дни на борсата за понеделник и за вторник в сегмента „Ден напред“, където се сключват най-голям обем от сделките, средните цени са стабилно над 134 лв. за мегаватчас. Отчасти това е

породено от нарасналата консумацията

заради застудяването. Показателно е обаче, че в момента язовирите у нас са пълни и има възможност да се произвежда евтина електроенергия от водните централи и тя да се продава на борсата. От друга страна, не бива да забравяме, че в първите 19 дни на миналата година българската промишленост логично е консумирала повече ток, отколкото сега.

Според Румен Радев, зам.-председател на УС на АИКБ, трябва да се съобразяваме и с външния пазар. „През миналата година цените там бяха доста по-ниски от нашите, но сега и там има увеличено търсене заради студовете, комбинирано с по-малко производство на веитата“, поясни той. Относно възможностите за предлагане на повече евтин ток, произведен от големите вецове, той обясни, че откакто стана историята с яз. „Студена“, има едно презастраховане. „Освен това процедурата за получаване на разрешение за използване на водата от язовирите е много тромава. Не се решава само от НЕК или от Министерството на енергетиката. Има съгласуване с МОСВ и дори МРРБ. Вода има,

има и капацитет, а предлагането не е на ниво.

По дефиниция при по-голямо предлагане на ток от вецовете цената на борсата би трябвало да падне. Държавната ни енергетика като цяло може да предлага на пазара електроенергия, която да е с 3-4 евро на мегаватчас по-ниска, отколкото в съседните страни. Това е нормалното състояние, защото у нас има много повече инсталирани мощности, отколкото е потреблението ни. Българският енергиен холдинг (БЕХ), от друга страна, твърди за наличието на проблем за пласмента на нощния ток, защото промишлеността не го оползотворявала, за да се използва най-добре капацитетът на АЕЦ, но пък имат от това финансов резултат“, каза още Радев.

Той припомни, че делът на дългосрочните договори на борсата е минимален, за това е силна и доминацията на сегмента „Ден напред“.

Оперативните данни на Електро-енергийния системен оператор (ЕСО) от вчера показват още, че товарът в системата малко преди 9:30 часа сутринта е бил почти 6700 мегавата, като 29,33% от него е бил покрит от АЕЦ-а, над 36,14 на сто - от големите топло-електрически централи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.