Студентските съвети подкрепиха новите мерки и призоваха колегите си да ги спазват

Студентските съвети подкрепиха новите мерки и призоваха колегите си да ги спазват

Националното представителство на студентските съвети подкрепи новите по-строги мерки на здравния министър – превключването на университетите към дистанционно обучение и затваряне на дискотеките, и призова колегите си и цялата академична общност да бъдат пример със спазването им. Това заяви младежката организация в своя позиция, в която изразяват своята загриженост и съпричастност към медиците.

НПСС отбелязва, че от началото на пандемията нарастват случаите, в които обучаващи се във висшите училища в страната развиват симптоматика и биват подложени на лечение. Десетки са и студентите от медицинските университети, които се намират под ежедневен риск от зараза, бидейки доброволци в инфекциозни отделения на болници. Студентската организация изразява притеснението си от факта, че част от сънародниците ни подценяват ситуацията, в която се намираме, а немалка част от тях подкрепят хипотезите за конспиративни теории и обстоятелства, които не кореспондират на видимата действителност. Те посочват, че по официални данни бройката на заразените ежедневно нараства, а най-уязвими се явяват хората, от които най-много се нуждаем в момента - медиците. Към днешна дата над 5% от инфектираните в България са лекари и медицински работници, а над 20 загубиха живота си в изпълнение на професионалното си призвание.

„Като отговорни млади хора считаме, че не е редно да бъдем пасивни наблюдатели на тези процеси. Отстояваме твърдата позиция, че само чрез разбиране, общи усилия и дисциплина можем заедно да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени. Укоряваме проявите на безотговорно поведение и опитите да се омаловажи обстановката, в която се намираме. Считаме, че е задължение на всеки гражданин, без оглед на лични убеждения и нагласи, да спазва необходимите мерки и да съхранява здравето на останалите.”, пишат от НПСС.

Затова и младежката организация подкрепя преустановяването на присъствения учебен процес във висшите училища и посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и др. подобни нощни заведения за развлечения на закрито.

„Считаме мерките за необходими с оглед на факта, че нарастването на броя на случаите сред младите хора до голяма степен се дължи на посещението на нощните заведения и клубове, към които до съвсем скоро беше правен реверанс. Логичният ход на събитията изисква на първо време да се ограничат рисковите места, където се наблюдава безконтролно струпване на закрито пространство преди да се премине до рестриктивни мерки спрямо образователните институции. Надяваме се, че взетите мерки ще доведат до нужните резултати, за да можем в най-кратки срокове отново да бъдем в аудиториите и да продължим присъствения учебен процес по един продуктивен и безопасен начин.”, допълват в позицията си.

НПСС посочват, че те като хората на науката следва да бъдат трезви, здравомислещи и последователни в действията си, за да насочват обществото в правилната посока.

„Екипът на Националното председателство на студентските съвети в Република България изразява своята солидарност с всички медици на първа линия в битката с вируса. Вярваме, че заедно, чрез воля и общи усилия ще преминем през всички трудности, пред които днешният ден ни изправя!”, заявят още студентите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.