Студентка по „Графичен дизайн” е тазгодишният носител на Дриновската стипендия

Студентка по „Графичен дизайн” е тазгодишният носител на Дриновската стипендия

Студентката по“ Графичен дизайн“ в Университета по приложни науки Йоанеум в Грац, Австрия Натали Калпакова, е тазгодишният носител на поименната студентска стипендия „ Проф. Марин Дринов“ в Панагюрище.

Това съобщиха от местната общинска администрация. Кандидатите са били трима, а комисия е избрала бившата възпитаничка на Езиковата гимназия “Бертолт Брехт“ в Пазарджик. Натали е родена и израснала в Панагюрище. Първият плам на ученолюбието в нея запалват учителите от ОУ „Проф. Марин Дринов”, които с отговорност и любов я водят по пътя на знанието.

Натали владее перфектно два езика – немски и английски, а от тази година започва и изучаването на италиански. Увлечението й в изучаването на чужди езици и носи призово място на Националния кръг на олимпиада по немски език. Носител е и на Национална награда за творчески превод от немски на български език.

Силната амбиция на Натали я отвежда в Грац, Австрия, където сред конкуренция от над 400 души от цял свят, е приета в една от най-престижните специалности за графичен дизайн в Европа. Наскоро печели и интернационална престижна награда, която се връчва на студенти с изключително високо качество на работа. Сумата от поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” Натали ще инвестира в образованието си.

Планира, след като придобие бакалавърска степен, да се върне да живее и работи в България. „Защото я обичам! Защото вярвам, че в България има бъдеще за младите професионалисти. Възнамерявам да се върна с нови знания, умения и хоризонти, за да го докажа!”

Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД през 2009 година по повод 170-та годишнина от рождението на бележития българин, чийто житейски път тръгва от Панагюрище. Стипендията се присъжда всяка година на млад, талантлив и умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.