Студентите от приоритетни направления носят повече пари на вузовете

Студентите от приоритетни направления носят повече пари на вузовете

Професионалните направления, в които се обучават студенти по професии, за които се очаква бъдещ недостиг на специалисти, ще получават по-висок коефициент на диференцирано финансиране, по който се умножава базовия норматив за издръжка на един студент, заяви образователният министър Красимир Вълчев. Това означава, че вузовете, в които се обучават тези кадри, ще получават повече средства.

Промяната е за професионални направления като „Педагогика“, „Педагогика на обучението по...“, „Теория и управление на образованието“, „Математика“, „Информатика и компютърни науки“, „Машинно инженерство“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Енергетика“, природните и аграрни науки и др. Просветният министър допълни, че в тези направления се дава и възможност за по-голям прием. По думите на Вълчев промените целят по-голяма диференциация в зависимост от комплексната оценка за качеството и реализацията на висшите училища. Студентите, избрали да се обучават в тези професионални направления, ще получават и допълнителна стипендия.

По 100 лева месечно пък ще могат да получават тези, които са получили високи оценки на държавните зрелостни изпити, и са избрали да следват в професионални направления, които са важни за развитието на икономиката на страната. Сред тях са педагогически, физически, химически и инженерни науки. „С този стимул насърчаваме учениците да изучават тези предмети“, заяви Вълчев. По 100 лв. месечно могат да получават и студентите, които са сред първите 10 процента с най-високи оценки на изпита по БЕЛ за страната, а на втория ДЗИ резултатите им са над средните за страната. Студентите с резултат средния за страната успех по БЕЛ и са сред 30-те % с най-високи резултати на втори ДЗИ по „Математика“, по „Физика и астрономия“ или по „Химия и опазване на околната среда“ също ще получават стипендия.

В следващото десетилетие ще имаме недостиг на специалисти по всички професии, затова трябва да оптимизираме приема на студенти много предпазливо, каза още министър Вълчев. По думите му професионални направления, където има най-голям недостиг на кадри, студентите ще бъдат освободени и от такси за обучение. Тази възможност е предвидена в промените в Закона за висше образование, които в момента се разглеждат от образователната комисия на второ гласуване.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.