Студентите искат присъствени изпити и лекции в аудитории от втория семестър

Студентите искат присъствени изпити и лекции в аудитории от втория семестър

НПСС иска намаляване на наемите за общежитията с 50%

За семестриални и държавни изпити в присъствена форма при спазване на всички противоепидемични мерки и лекции в аудиториите от втория семестър призовава Националното представителство на студентските съвети. Това сподели пред „Монитор” неговият председател Даниел Парушев.

Учебната година за университетите стартира хибридно, като по решение на ректорите на вузовете още през средата на октомври голяма част от тях минаха почти изцяло онлайн, докато в края на миналия месец всички преустановиха лекциите и упражнения в аудиториите след заповед на здравния министър. „Университетите, които започнаха по-рано са в по-добра кондиция и успяха да изкарат близо два месеца присъствено или хибридно обучение. Тези, които започнаха октомври, обаче нямат и 2 седмици в присъствена форма. Ако пак имаме 5 месеца в онлайн обучение, ще бъде пагубно за цялата студентска общност. Студентите имат и практически занятия, които няма как да се осъществят онлайн – при спортистите, художествените и медицинските университети”, сподели Парушев. Затова и от НПСС настояват присъствената форма да се възстанови по време на сесията, а след това да продължи и през втория семестър. „След държавните и семестриалните изпити се надяваме студентите да се върнат в най-лошия случай хибридно. По-малките университети нямат да имат проблем да се върнат. Залите в големите са правени за много студенти и те трябва да са в хибридна форма”, смята председателят на Националното представителство на студентските съвети.

Парушев посочи за проблем за студентите от специалност „Право”, чийто последен държавен изпит е изместен, тъй като според наредбата за получаване на правоспособността бъдещите юристи нямат право да се явят онлайн на последния си изпит. Така той ще се проведе януари или февруари, но пък това няма да и даде възможност да продължат с докторантура, тъй като ще са изтървали сроковете за кандидатстване. Председателят на НПСС допълни, че при желание на даден университет е възможно държавен изпит да се проведе присъствено, въпреки заповедта на здравния министър за преустановяване на присъствените лекции и упражнения за всички с изключение на медиците. „Няма никой да откаже, имаме уверението на образователния и здравния министър, че ако има специалности, които не могат да си проведат изпита, ще се направи реверанс при спазване на мерките. Важното е от университета да изпратят писмо”, посочи той.

Междувременно Националното представителство на студентските съвети е отправило към ректорите искане за редуциране на наемите на студентите за декември с 50%. „Голяма част от студените вече са напуснали Студентски град, защото са онлайн. Трябва да се прояви разбиране от ректорите. Миналата година студентите знаеха, че ще бъдат онлайн до края и се част от тях се отписаха, но сега всеки трябва да плаща пълен наем и консумативи”, обясни Парушев. Той допълни, че ако онлайн лекциите продължат и догодина, също ще настояват да не се плата пълен наем от студентите на общежитие.

Националното представителство на студентските съвети се обърна и с призив към студентската общност да се включат в борбата с коронавируса по болниците като станат болногледачи, санитари или дезинфектират.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.