Студенти вият опашки за общежития в СУ

Студенти вият опашки за общежития в СУ

Решават проблема с плащане онлайн от следващата кампания

За поредна година около касите до 42-ри блок в Студентски град се извиха дълги опашки от студенти за плащане на таксата си за общежитие. Част от възпитаниците на СУ „Св. Климент Охридски“ изкараха по половин работен ден, преди да си подсигурят покрив над главата за следващата година.

Всеки от студенти прилага различна тактика, за да избегне дългото чакане. Едни се въоръжават с кафета и идват час-два преди да отворят касите, като така чакат не повече от 2-3 часа.

„За втора година идвам към 6,30 и чакам касите да заработят. Към 9 вече бях минала и така не си губя целия ден и не ми се налага да си вземам отпуска“, обясни една от чакащите. Други пък поспиват малко повече, но

за сметка на това им се налага да чакат по 4-5 часа.

„Дойдох 8 и нещо и опашката вече стигаше до детската градина, имам да чакам още час“, сподели друг от студентите. Около 11 и нещо опашката продължаваше да се вие до детската градина (б.а. - разстоянието от касите до детската градина се равнява на около 300 чакащи студенти). За лош късмет на чакащите в задния край на опашката предстоеше обедна почивка, което допълнително удължава времето.

На 18 септември започва настанителната кампания за горен курс, като всеки факултет е разпределен на определена дата, за да няма големи струпвания и опашки на касите. Така на първия ден трябваше да отидат студентите от юридическия, историческия и Факултета по химия и фармация, а днесбе ред на тези от Факултета по класически и нови филологии, физически и Журналистика и масова комуникация. В още четири дни до 26 септември са разпределени и останалите факултети.

Един от основните проблеми за образуването на дълги опашки според поделение „Социално-битово обслужване“ е, че

част от студентите не спазват датите,

в които трябва да заплатят своите наеми и семестриални депозити.

За радост на всички студенти от СУ, на които им предстоят и други настанителни кампании, от следващата година плащането на таксите за общежития ще бъде изцяло онлайн, увериха от администрацията. Така тазгодишните опашки са последните, които студентите на Алма матер ще видят.

В същото време настанителната кампания в друг от родните вузове протича нормално. Студентите от УНСС, които изчакват пред 23-ти блок в Студентски град, минават за не повече от час. На тях им се налага първо да минат през университета, за да попълнят уверение, но и това се случва за не повече от 5 минути.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.