Студенти теглят по 7 бона заем за диплома от ВУЗ

За да покрият таксите и издръжката си

Студенти теглят по 7 бона заем за диплома от ВУЗ

Банките отпускат по средно 600 кредита всяка година

Студентите теглят по средно 7 000 лв., за да продължат своето образование във висше учебно заведение (ВУЗ) в България, показват данни на Министерството на образованието и науката, изведени за „Монитор“. От статистиките става ясно, че средният размер на кредитите, отпускани по Закона за кредитиране на студенти и докторанти (ЗКСД), е 6 994 лв.

Студентското кредитиране е добре позната практика в чужбина, особено сред страните в Западна Европа, където учащите разчитат на огромни заеми да покрият семестриалните им такси. У нас ЗКСД е този закон, който урежда как студентите могат да теглят заеми в случай, когато са им необходими повече финансови средства. В текстовете на закона е записано, че заеми може да се отпускат само на български граждани или на такива от друга държава-членка на ЕС, на страна от европейското икономическо пространство или на граждани от Швейцария, които не са навършили 35 години. Изискване е следването да не е прекъснато, както и да е в редовна форма. Важна особеност е, че

само някои банки отпускат такива заеми

Причина за това е, че за да отпуска целеви кредити за студенти, конкретната търговска банка трябва да има подписан типов договор с министъра на образованието и науката. Към момента у нас общо 8 финансови институции имат такива договори. Самият регистър за банките и кредитите пък се поддържа от просветното министерство, чиито данни показват още, че средно на година се сключват по 600 такива заема. Иначе от началото на годината до 1 септември отпуснатите кредити по този закон са 242 броя за над 2,7 млн. лв., като разликата спрямо същия период на 2020 г. е едва 2 броя заеми по-малко.

И все пак, не всеки бива одобрен. Всъщност данните на просветното министерство показват, че логично,

основната причина за отказ на банките

да предоставят кредит е, че кандидатът не отговаря на условията за отпускане на този вид кредит, посочен в ЗКСД. Най-често това е фактът, че кандидатстващият за заем е на възраст над 35 години, или че има лоша кредитна история по стари задължения. Това е т. нар. кредитен рейтинг, на база на който финансовите институции решават дали да дадат исканите средства. Само от началото на годината до 1 септември отказаните заеми са 10 броя. Иначе най-големият кредит е за 83 000 лв., а най-малкият – за едва 520 лв. За последните 11 години пък – от 1 септември 2010 г. до 1 септември тази година, - има цели 10 568 напълно погасени кредита по ЗКСД в размер на 68 247 659 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.