Студенти теглят до 8 бона за работа в чужбина

Студенти теглят до 8 бона за работа в чужбина

Всеки втори от тях се справя добре с финансите, сочи анкета

Студентите у нас теглят между 5000 и 8000 лева кредит, за да могат да работят през лятото в чужбина. Сумата обикновено покрива разходите за транспорт, докато някои използват парите, за да платят и семестриалните си такси в чуждестранен университет. Това каза председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ) Деян Василев за „Монитор”.

Рядкост е студенти да се допитват до кредитни консултанти. Обикновено това го правят родители, които искат да теглят сума, защото децата им нямат достатъчно доходи. „Това са големи изключения - понякога родители теглят ипотеки, за да купят жилище на децата си”, каза Василев. Той допълни, че в случай че студент тегли пари, то той


го прави чрез потребителски кредит


„Учащите теглят, за да си платят билетите до дадена страна или когато искат лятото да работят в далечни страни, като в Америка например”, уточни председателят на АКПБ. Според него сумите може и да са по-големи, но условията за това у нас не са толкова благоприятни. „Във Великобритания лихвите по кредитите за образование са по-добри и може да се отлагат”, даде пример Василев, като спомена, че подобен вид кредит, субсидиран от държавата, съществува и у нас и се тегли за срок от 5 години.

При теглене на кредит, студентите вписват родителите си като гаранти. Това е по-обичайно при ипотеките, макар и при потребителските кредити, в случай на по-ниски доходи, някои също да прибягват до това да вписват настойниците си като съдлъжници.

Скорошно проучване сочи, че 52,2% от студентите у нас се справят добре с личните си финанси. 10% от анкетираните са отличници по мениджмънт, а


36% не се справят добре с разумното харчене

на парите, показват данните на JA България и NN България. Близо 70% следят своя бюджет веднъж седмично или месечно, като водещо място в записването води бележникът (34.1%). Средно 13% пък спестяват част от своя месечен доход, но въпреки това 37% от всички отговорили биха спестявали, за да стартират бизнес.

Финансисти съветват

поне 10% от доходите на депозит


Според тях така се получава авариен фонд или буфер, който може да се използва в спешни случаи като катастрофи, операции. „Спестените пари трябва да може да ни стигнат за покриване на разходите за живот за поне 3 месеца”, каза Василев. По думите му, ако нямаме такъв буфер, то ще прибегнем до теглене на бързи кредити, а това може да доведе до потъване. „Не е хубаво да се теглят кредити за ваканции или някакви стоки за потребление”, коментира още Василев, като посъветва да търсим финансиране повече за дейности, които ни образоват и обогатяват. „Дали това ще е купуването на кола, с която ще се придвижваме, или както в случая - образование в чужбина, пак трябва да ни помогне на развитието”, завърши Василев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.