Студенти ще разработват проект за промишлена зона в Девня

Студенти ще разработват проект за промишлена зона в Девня

Студенти от специалността „Архитектура“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ получиха задания за изработката на проекти за устройствени планове в новата индустриална територия на Девня, както и на производствени сгради в нея.

Това стана по време на „лекциите на терен“ по дисциплината „Производствени сгради и комплекси“. Те се проведоха в Община Девня, като бъдещите архитекти се срещнаха с кмета Свилен Шитов и главния архитект Симеон Георгиев и се запознаха с плановете за обособяване на индустриална зона край града, съобщи varnanews.net.

Кметът Свилен Шитов разказа за перспективите пред Общината за популяризиране на богатото културно-историческо наследство и за възможностите, които се предоставят на бизнеса в района. „Ще чувате много за Девня, както във връзка с идеите ни за развитие на туризма, така и по отношение на инициативата за Общ устройствен план и обособяване на индустриална зона“, обясни градоначалникът.

Той посочи, че подобно на Пловдив и Варна, градът на голямата химия има нужда от такъв проект, който ще осигури инвестиции и повече работни места, не само за девненци, но и за жителите на цялата област.

Главният архитект на Община Девня Симеон Георгиев разказа за активната работа на общинската администрация в привличането на бизнес инвестиции, както и за реализирането на множество успешни проекти. Според арх. Георгиев, с приемането на плана за улична регулация на съществуващата промишлена зона са изчистени несъответствията, които доскоро създаваха спънки пред бизнеса. Той сподели, че се работи активно и по Общия устройствен план на града, който е на етап предварителен проект.

Студентите получиха покана за стаж в Община Девня, за който могат да кандидатстват чрез проекта на Министерството на образованието и науката „Студентски практики – фаза 2“. Според ръководителя на групата и преподавател в университета, доц. д-р арх. Цвета Жекова, това е добра възможност бъдещите специалисти да се запознаят отблизо с работата на администрацията и да надградят наученото с практика.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.