Студенти превръщат аудитории в кинозали
3

Студенти превръщат аудитории в кинозали

В Русе правят автомобил от екологични материали

Студентските съвети и клубове са неизменна част от живота в родните вузове. Младежите организират различни събития - превръщат аудиториите си в кинозали, правят тематични партита, организират научни форуми и спортни състезания.

Седем комисии и 60 будни възпитаници на Алма матер сформират студентския съвет на СУ „Св. Климент Охридски“. „На първо място нашата роля е да защитаваме правата и интересите на студентите в нашия университет. Събитията, които организираме за тях, са като бонус“, сподели председателят на студентския съвет Лидия Даскалова.

Пример за тяхната активна роля е, когато преди няколко години ръководството на университета поиска да вдигнат семестриалните такси. Благодарение на намесата на студентите и разговорите с ректора тогава успяват да се преборят това да се отнася само до новопостъпилите.

„Не се капсулираме само в нашия университет, обръщаме внимание и на теми, които са свързани с гражданското общество“, обясни Лидия. Студентският съвет организира дискусии с кандидат-кметовете на столицата, министъра на образованието, президента, на които всеки може да изрази свободно мнението си и да зададе въпросите, които го вълнуват. Като отделен орган на университета те разполагат и със собствен бюджет – 1,3% от всички годишни такси. С тяхна помощ организират различни събития – спортни, културни, литературни, музикални, различни конференции. Сред тях са прожекциите на български филми и дискусиите с техните режисьори или актьори, част от „Кино по никое време“ в една от аудиториите на Ректората на СУ. В рамките на два дни по време на „Разни клубове и разни интереси“ пък студентите могат да се запознаят с всички клубове в университета и да намерят такъв, който да отговаря на интересите, най-бляскавото пък е „Студент на годината“. Всички възпитаници на СУ също могат да кандидатстват за финансиране на свой проект, като кандидатстват в специална платформа. Те могат да бъдат подпомогнати за командировки за състезания в чужбина или организиране на различни събития, насочени към студентите от различните факултети.

Дейностите на студентския съвет към Медицинския университет – Варна, също обогатяват и разнообразяват живота в морската ни столица. За седма година бъдещите доктори представят своите проучвания, слушат интересни лекции от гост лектори, участват в уъркшопове по време на Черноморския симпозиум за млади учени в сферата на биомедицината. Форумът е едно от най-мащабните събития, организирани от студентския съвет. Освен на науката, дейностите на младежите са свързани с културата. Пример за творческата страна на медиците са литературните вечери и театралната трупа „Инфаркт“. Спортът също не остава назад от заниманията им и студентският съвет дава възможност на всички свои колеги да демонстрират способностите си по време на Купата на ректора в най-различни дисциплини – футбол, пейнтбол, билярд, вдигане на щанги, шах, боулинг. По време на лятното издание пък се включат плуване, плажен волейбол и други. Геймърите във вуза пък могат да покажат кой е най-добър с мишка и клавиатура по време на турнира ClickN`Win, където могат да се включат в отборни или индивидуални игри. Студентите организират и различни кампании, партита за първокурсниците, Коледа, Хелоуин, 8 декември, за деня на социалния работник. Любопитен е и интернационалният кулинарен фестивал, по време на който възпитаниците на вуза от различните държави демонстрират традиционната си кухня. Най-бляскави несъмнено са промоциите на завършилите студенти. Абсолвентите получават своите дипломи на бляскава церемония в спортната зала във Варна, по време на която всички заедно повтарят Хипократовата клетва.

Професионалните клубовете също са едно от местата, които събират студентите. Възпитаниците на Русенския университет „Ангел Кънчев“, които имат желание да се развиват допълнително извън лекторските часове в транспортната област, могат да го правят в „Четири колела“. В момента в клуба официално членуват между 70 и 75 човека, а освен това има и Фейсбук страница, която има над 600 последователи. „С тази интернет платформа всеки един има възможност да представя своите идеи, новости, които са му направили впечатление. По този начин с всички, които участват в нея, можем да обсъждаме какво се случва“, обясни неговият ръководител Димитър Грозев. От скоро се включват и ученици, които са проявили интерес към дейността на клуба. Те помагат на студентите в разработването на техните проекти. Един от тях е насочен към създаването на електрически картинг. „Чрез него ще можем да правим различни измервания за разликата между двигател с вътрешно горене и електрическите“, каза Грозев. В момента в него участват над 15 човека, които смятат да създадат първия отбор по електрически картинг колички в България. „Идеята е да имаме повече коли и във вид на игра и състезание да създадем интерес у студентите с убеждението, че бъдещето е в алтернативните горива“, сподели ръководителят на клуба. Другият проект е насочен към използването на алтернативни материали в автомобилостроенето с помощта на 3D принтери. „Имаме идеята да създадем вътрешно оборудване на автомобил, който е от изцяло екологични материали на основата на пшеницата“, разказа Грозев. Така материалите сами ще започнат да се разлагат и няма да има нужда да се рециклират. Към момента участниците в клуба са направили само някои от частите на автомобила - такива, които се рециклират трудно, и ги заменят периодично с екологични материали. Целта е това да се случи с целия автомобил. Според Грозев това би поевтинило цената на колите. „На този етап обаче няма достатъчна якост на материалите и в проект на разработване се появяват нови иновативни материали. Хубавото е, че студентите и учениците имат възможност да работят в реална обстановка и да използват 3D скенери и принтери“, допълни ръководителят.

Студентите на Университета за национално и световно стопанство от катедра „Медии и журналистика“ пък събират в своя вестник всичко най-важно от случващото се във вуза. Там те разказват за най-важните събития през изминалия месец, за различни форуми, както и за дейностите на различните клубове.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.