Студенти настояват за онлайн държавни изпити по сценични изкуства

Студенти настояват за онлайн държавни изпити по сценични изкуства

Държавните изпити по сценични изкуства да бъдат излъчвани онлайн в определена платформа и по социалните канали на ВУЗ-а, а дипломните защити в специалности от изящни и приложни изкуства да бъдат проведени при закрити врати, като проектите да бъдат изложени в онлайн галерия. За това настояват в отворена позиция студенти, обучаващи се във ВУЗ-ове, свързани с творчеството и приета от Националното представителство на студентските съвети.

Възпитаници на Национална музикална академия „Проф. д-р Панчо Владигеров”, Национална художествена академия, Театрален колеж „Любен Гройс”, Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, Югозападен университет „Неофит Рилски” провеждането на обучителен процес с отдалечен достъп в онлайн среда е съотносим по отношение на теоретичните дисциплини, но и до голяма степен неудовлетворяващ по отношение на практическите и творчески занятия. „В хода на обучението с дигитален онлайн характер не е възможно провеждането на обективно и пълноценно предаване и усвояване на знания и умения за осъществяване на художествено-творческата дейност”, посочват те в позицията си. В тази връзка студентите в съответните висши училища по изкуства срещат изключително големи затруднения при усвояване на необходимите практично-приложни умения, което води до опасността обучението в рамките на този семестър да бъде недостатъчно ефективно и съотносимо на качеството, което следва висшите училища да предлагат. Затова те са изготвили шест препоръки:

  1. Ръководствата на съответните университети да осъществяват активен диалог със Студентските съвети по отношение на качеството на обучение в неприсъствена онлайн среда.
  2. Ръководството на висшите училища да проведат среща със Студентски съвет по всички въпроси, касаещи провеждането на лекции, упражнения, изпити и съответните им дати.
  3. Ръководството на висшите училища с участието на Студентските съвети да анализират проведените практически занятия и при необходимост да бъдат организирани допълнителни часове за практичните занятия в реална среда при спазване на съответните мерки за безопасност, в периода на удължаване на семестъра, или като допълнителни часове през следващия семестър.
  4. Пълноценно осъществяване на пропуснатите практически занятия, където това е възможно, при Факултетните и катедрени съвети да обявят своевременно решението си за удължаване на летен семестър, както и за провеждането на годишни изпити и конферанси за учебната 2019/2020 година, като периодът на удължаване да не е по-малък от 30 дни.
  5. Студентите да бъдат освободени от заверяване на предметите за летен семестър на учебната 2019/2020 година.
  6. Държавните изпити и дипломните защити да бъдат проведени на закрити врати в периода юли-септември 2020 година при спазването на всички противоепидемиологични мерки или провеждане онлайн - според спецификата на предмета.

„Визирайки гореизложеното, ние членовете на Общото събрание, отстоявайки мисията за качествено образование, изразяваме подкрепата си към нашите колеги от студентските общности на висшите училища по изкуства. Вярваме, че заинтересованите институции и ръководствата на висшите училища ще се вслушат в нашата позиция, защото тя е изградена на база анализи на работна група от представители на студентите и докторантите от висшите училища по изкуства. Отнасяйки се с изключителна отговорност към полагащите се усилия за провеждане на обучителен процес в епидемиологична среда, ние вярваме, че предложените от нас препоръки ще намерят място сред решенията на академичните ръководства на висшите училища по изкуства, за да може учебната 2019/2020г. да бъде адекватно приключена”, посочват от НПСС.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.