Лидл България е сред най-желаните работодатели в страната за 2019, според студентите. Това показват резултатите от третото издание на единственото по рода си у нас проучване Graduate Survey. В него са взели участие 8241 студенти от 51 университета в България, като за първа година сред участниците има и следващи в университети зад граница. Всички те нареждат Лидл България на 15-то място в класацията, което е с 16 позиции по-нагоре в сравнение с изминалата 2018 г.

„Изключително се радваме на високата оценка, която сме получили от младите хора. Като отговорен работодател, наш ангажимент винаги е било да им осигуряваме реални възможности за развитие. Нашата trainee програма за студенти, практикантската ни програма за ученици, както и подкрепата ни за дуалното обучение са конкретните примери в тази посока. Радваме се, че те се оценяват и че младите хора ни разпознават не просто като стойностен бранд, но и като отговорна компания и динамично развиващ се работодател“, коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

Според проучването, основната причина студентите да предпочетат дадена компания не е финансова, макар нивата на заплащане да имат ключова роля. Това, което определя избора им, е силното лидерство на мениджърите, ясно структурираната стажантска програма и цялостния имидж, който включва позиция не само на пазара, но и обществен ангажимент и отношение към хората вътре в компанията.

Във всяка една от тези посоки Лидл България следва и прилага редица устойчиви практики. Една от тях е trainee програмата на веригата, насочена към онези, които наскоро са завършили висшето си образование или са последни семестри в университета. Тя предлага конкурентно възнаграждение и дава възможност за изключително силен старт. В период от 12 до 18 месеца участниците в нея придобиват ценен опит и имат възможност за развитие до средно мениджърско ниво.

Отлични условия на работа компанията дава и на своите служители – едни от най-високите нива на заплащане в бранша, динамична и предизвикателна работна среда, както и разнообразни възможности за професионално развитие и квалификация. Доказва го и фактът, че всеки 5-и в компанията е постигнал кариерно развитие.

Важен елемент от работодателската марка е и постигането на устойчив баланс между работата и личния живот, който също е в основата на дългосрочното удовлетворение. Тук Лидл България също предлага редица придобивки като отпуск за рожден ден, т.нар. sabbatical отпуск – възможност за неплатен отпуск до 3 месеца за служителите с 5-годишен стаж, по-ранно приключване на петъчния работен ден за служителите от централния офис, както и специална програма за здравен мениджмънт и стимулиране на здравословен начин на живот. Веригата е и първата търговска верига сред хранителните вериги, която обяви трети официален почивен ден за служителите си в магазините, което е още един начин да им осигури предпоставка за повече пълноценни моменти със семейството и любимите хора.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

За седмица ябълките на едро поевтиняха с 5% (ОБНОВЕНА)

Ябълките поевтиняха на едро през миналата седмица с 5 на сто, до 1,14 лв./кг, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). За периода лимоните поскъпнаха с 4,7 на сто и се продаваха средно по 2,23 лв. за кило. Бананите се търгуваха по 2,15 лв./кг.

Всеки четвърти у нас не е ползвал Интернет

В ерата на цифровите технологии всеки четвърти човек у нас никога не е използвал Интернет. Данните са идват от изследване на Националния статистически институт (НСИ) за потреблението на информационни и комуникационни технологии в домакинствата през 2019 г.

Двойно повече мегабайти за избрани планове SMART от VIVACOM

Мобилни планове на VIVACOM от SMART M+ нагоре вече са с двойно повече МВ на максимална скорост за първите 6 месеца на договора. Плановете имат включен достъп до интерактивния медиен портал TV GO за различен период от време спрямо тарифния план.