Студенти на ТУ -София създадоха Авиационен тренажорен комплекс

Студенти на ТУ -София създадоха Авиационен тренажорен комплекс

Трима дипломанти от специалност „Авиационна техника и технологии“ – Виктор Генов, Мартин Томанов и Симеон Алексиев, заедно с техния преподавател ас. д-р инж. Димитър Гинчев от катедра „Въздушен транспорт“ при Факултета по транспорт на ТУ-София, проектират и създават авиационен симулатор с образователна цел.

Проектът има за цел създаване на тренажорен комплекс за демонстрации, обучение и анализ на различни системи в летателните апарати, авиацията, аеронавигацията, автоматично управление на летателни апарати, авиационни пилотажни системи, комбинирана работа на различни системи, различни видове откази, ситуации, полетна информация, радарен контрол, радарна информация, работа на различни служби и други. Тренажорният комплекс ще даде възможност за въвеждане на иновативни методи за нагледно обучение чрез средствата на виртуалната реалност по голям брой дисциплини от учебния план на специалност „Авиационна техника и технологии“ .

Симулаторът позволява демонстрация на летателна дейност през различните ѝ етапи в режим „Полет“. В момента могат да се симулират полети на леки самолети, тежки самолети и хеликоптери, като има възможност да се добавят и допълнителни модели самолети. Симулират се различни летища в различни метеорологични условия и в различни части на денонощието. Целта е обучаващите се да изградят опознавателни умения за приборите на различните летателни средства, как се държат те по време на полет, излитане и кацане, придобиване на важни умения и навици, които се ценят високо от работещите в авиацията.

Идеята за проекта се ражда по време на упражнение по дисциплината „Авиационни прибори и автоматични системи“ при ас. д-р инж. Димитър Гинчев. Първоначално ентусиастите ремонтират помещение в 10-ти учебен корпус на ТУ-София, след това проектират и построяват авиационния симулатор. Първоначално финансират начинанието си със собствени средства. Тази година участват в конкурса за иновативни студентски разработки „Студентски иновационен хъб“, организиран от Научноизследователския сектор при ТУ-София и проектът печели финансиране от него.

Този конкурс насърчава разработването на експериментални модели и прототипи, както и подаване на заявки за патенти и полезни модели с участие на студенти.

Според преподавателите от катедра „Въздушен транспорт“ се предвижда в бъдещи учебни програми да има симулирани летателни часове, които да се провеждат с този симулатор. Това ще бъде практическо или мотивационно обучение. Завършеният тренажорен комплекс ще бъде използван и за научно-приложни и изследователски цели от преподавателите и докторантите в катедра „Въздушен транспорт“, както и за разработването на бакалавърски и магистърски дипломни работи. Това е свързано с бъдещо разширяване на възможностите на комплекса за събиране, обработване и анализ на полетна информация и на полетни симулации. В резултат ще се постигне връзка между различни институции – „Гражданска въздухоплавателна администрация“, „Ръководство въздушно движение“ (РВД), авиационни фирми и свързания бизнес.

Част от оборудването и приборите са предоставени от „Аеро Техник БГ“ ООД, където работят и студенти от специалност „Авиационна техника и технологии“. Предстои получаване на допълнително оборудване от РВД. Желание да помагат в изграждането на симулатора и обучението са изразили и от Клъстер „Аеро-Космически Технологии, Изследвания и Приложения“ (CASTRA). Те заявиха и намерение да участват в изграждане на симулатори за космически мисии. Предстои изграждане на учебен център с тренажор за дронове.

Студентският проект ще участва със забавни демонстрации на 27-ми 28-ми ноември 2020 г. в предстоящото издание на „Европейската нощ на учените“, организирана от Британския съвет и в научните конференции „БулТранс-2020“ и „Хемус 2020“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.