Студентите на СУ „Св. Климент Охридски“ вече могат да заплащат онлайн всички свои задължения за общежитие. Така ще се сложи край на дългите опашки и чакането с часове в началото на учебната година, когато всеки възпитаник на Алма матер трябва да плати своя наем и семестриален депозит в точно определен ден.

След като преди два месеца от поделение „Социално-битово обслужване“ обясниха, че работят по въвеждането на онлайн плащане, това вече е факт. В сайта, където студентите подават своите молби за настаняване, се е появил и

активен панел „Плащане“

„Най-накрая. Няма да висим с часове, за да си платим сметките в началото на година“, коментираха студентите.

За вход в системата отново служат потребителското име „Суси“ (така се казва онлайн системата на СУ “Св. Климент Охридски“), паролата и факултетният номер. След като студентите влязат в профила си, пред тях се откриват два други панела - „Задължения за плащане“ и „Състояние на всички плащания в ПСБО“. Ако възпитаникът на СУ реши да плати натрупаните си задължения, той може да проследи за всеки месец поотделно дали дължи за наем, както и сметките си за вода и ток. В този списък влизат дори и нощувките на външни лица, които са начислени, като е отбелязана и датата на приспиването на госта. Пред всяко едно от задълженията има отметка и студентът може да реши дали ще плати всичко, или само най-старите задължения. Накрая системата сумира всичко и се избира начин плащане чрез Epay. Студентът може да направи това през интернет с помощта на карта и да приключи с всичко за минута. Другите три опции за плащане на наем и сметки са свързани чакане. Студентът може да избере да отиде на каса в Изипей, да направи банков превод или на банкомат с помощта на специален код за плащане.

Вторият панел съдържа

информация на всички плащания

регистрирани някога от студента. Наемът, електроенергията в стаята и тази в общите част, студената вода са отбелязани месец за месец за всяка една от годините, в които студентът е бил на общежитие. В панела е отбелязано дори ако той е просрочил да прати наема си за даден месец и каква е натрупаната лихва за този срок. Студентът вижда и дали е получил обратно семестриалния си депозит. Отбелязано е също така кога е извършено всяко едно от плащанията и дали то е направено с карта, тъй като от няколко месеца от СУ предлагат на възпитаниците си да платят с постерминал.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Започва приемът на заявления за кандидатстудентската кампания в Софийския университет

От днес започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Крайният срок е 13 март 2020 г. за първата кандидатстудентска сесия и 29 май 2020 г. за втората кандидатстудентска сесия, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Седмицата започва със слънце

Днес ще е предимно слънчево. На места в котловините на Западна България до обяд ще се задържи мъгливо. Ще се появи слаб югозападен вятър. По-топло, с максимални температури между 11 и 16 градуса, по-ниски - в районите с продължителна мъгла.

Общо в 1715 нанасят отсъствия и оценки онлайн

Всяко пето училище прати в историята хартиения дневник (ТЕМАТА)

Общо в 1715 нанасят отсъствия и оценки онлайн

1715 от всички над 2200 школа в страната използват електронен дневник през учебната 2019/2020 г., за да нанасят отсъствия и оценки онлайн. Това показват данни на образователното министерство, предоставени на „Монитор“. Училищата могат да избират между три варианта – хартиен, хартиен и електронен или само електронен дневник. На последната опция са се спрели близо 400 от тях. Това означава, че всяко пето школо у нас е пратило в историята хартиения дневник.