Студенти-медици се записаха доброволци в битката с вируса

Студенти-медици се записаха доброволци в битката с вируса

Към екипа на референтната лаборатория са се присъедини две студентки

Трима студенти от медицинския факултет при старозагорския Тракийски университет вече трета седмица работят като доброволци в инфекциозната клиника на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, съобщи проф. Лилия Пекова, която уточнява че двама от доброволциште са стажант-лекари от шести курс, а един е петокурсник.

Те са се отзовали на нейна молба за помощ и в момента  и участват при снемането на  анамнези и статус , както и при  изготвяне на документацията за прием на заболелите.Проф. Пекова потвърди, че към момента в клиниката има само един болен от корона-вируса, 61-годишен жител на Казанлък, който на 13 март се завърнал от Франция, където живее постоянно от 2 десетилетия.Среднодневно обаче са обработват над 70 проби в реферантната лаборатория с  ръководител доц. Светла Ангелова и никой не можел да каже колко души ще се наложи да бъдат хоспитализирани. От няколко дни в помощ на лабораторията и две доброволки-студентки.

Други 26 техни колеги от факултета са се отзовали на призива за доброволчество, коментира деканът доц. с-р Юлиан Ананиев , сред тях са студенти по медицина в горните курсове, има и от специалност „Медицинска сестра“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, „Акушерство“.

Деканът коментира, че  никой не ги е задължавал, отправено било  само запитване и това е техен доброволчески акт.Повечето обявили че към момента са извън Стара Загора, но че имат готовност при необходимост да се върнат по възможно най-бързия начин.

По думите на шестокурсника от Хасково Ангел Тодев страх от заразяване винаги имало и ще има , но чрез използване на защитните средства и спазване на мерките рискът ще бъде сведен до минимум.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.