0

Ш отланските производители на плодове решиха кризата с работната ръка, която щеше да доведе до загуба на тазгодишната рекортя от ягодини, малини и боровинки, съобщава uk.news.yahoo.com.

Шотланските производители на плодове решиха кризата с работната ръка, която щеше да доведе до загуба на тазгодишната рекортя от ягодини, малини и боровинки, съобщава uk.news.yahoo.com.

Няколко хиляди души, включително студенти и работници в барове и ресторанти, освободени заради кризата с коронавируса, са се цанили да прибират реколтата в шотландските ферми. Досега тази зле заплатена работа се вършеше от работници от България и Румъния.

Фермерите на Острова алармираха, че реколтата и плодове и зеленчуци е под заплаха заради карантината, която спира десетки хиляди работници да летят от Източна Европа за прибиране ная урожая.

Предложение

Агенциите за набиране на персонал предложиха да се организират специални чартърни полети, които да докарат работниците от континента. Но в някои ферми повечето свободни места са били заети след апел на местните производители спешно да бъдат набрани 3200 души.

Фермерът Джеймс Портър твърди, че повечето от 19-те ферми, които подели призива, са попълнили незаетите места.
Много хора откликнаха. Това е много окуражаващо и ми дава поне малко надежда, че ще можем да приберем реколтата си, отбеляза той. Много от отзовалите се били студенти, чиито лекции били прекратени и които обикновено работят през лятото. Портър отбелязва също така, че шотландски ферми произвеждат всеки четвърти плод в Обединеното кралство.

Начало

Прибирането на първата реколта ще започне до две седмици. Събирането на боровинките в отопляеми тунели вече е стартирало. Реколтирането на площите ще се ускореи през май, а пикът е от юни нататък.
Портър казва също така, че за събирането на плодовете са нужни умения, бързина и познания как всеки плод да се откъсва. Мигрантите вършеха тази работа през последните 10-15 г. и бяха изключително бързи, добавя той.