Дупнишкото село Бистрица си отдъхна, след като пробите показаха, че мъртвото стадо крави не е жертва на коварна зараза. Жителите на селото се паникьосаха, когато през август намериха цяло мъртво стадо до река Бистрица.

Общо 7 животни бяха открити на брега на реката, която захранва с вода цяло село и околията.

Неизвестен собственик

“Нямаме представа на кого са кравите, но те се бяха натръшкали на брега на реката край местността Пазар дере. Веднага подадохме сигнал до кмета, тъй като бяхме изключително притеснени да не тръгне някоя зараза. Все пак ние и цялата околия използва водата от тази река“, разказаха бистричани. Теренът, в който бяха открити умрелите крави, вече е дезинфекциран, а труповете на животните са загробени. Засега не е известно дали има образувано дело на кого са намерените крави и как са попаднали там. Припомняме, че по същия начин бяха намирани трупове на прасета по пътища, неизвестно от кого, след като пламна заразата с африканската чума.

 

Епидемия

Кметът за селото Кирил Огненски веднага се зае със случая и подаде сигнали до всички отговорни институции, в случая  НП „Рила“, тъй като животните са открити на тяхна територия, и ветеринарните служби.

От животните бяха взети проби, чийто резултат показа, че кравите не са били заразени и няма опасност да тръгне някоя епидемия в района.

Планината

 

Местни ветеринари смятат, че основната причина за смъртта на животните били огромните температурни разлики. „Ако в селото температурата е 35 градуса, то в тази местност става много по-ниска, тъй като е в планината. Качват се нагоре кравите, напиват се със студена вода и сърцето им спира мигновено. Това най-вероятно е станало“, обясняват още ветеринарите.

Селяни от Северозападна България разказват, че е имало човешки жертви на разликата на огромните жеги и студената вода. Ако човек е много нагрят, никога не бива да стъпва внезапно в студена вода, нито да пие. Това може да предизвика инфаркт. В с. Владимирово, Монтанско, е имало такъв случай преди години по време на жътва.

Не е отрова

Бистричани пък изразиха и подозрения, че е възможно някой злосторник да е примамил животните и да ги е отровил. Пробите обаче не показаха  подобно нещо.

„Искам хората да са спокойни и да знаят, че няма проблем да използват водата. Животните са били здрави, причината за смъртта им е рязката промяна в температурите“, категоричен беше кметът на Бистрица Кирил Огненски.

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Заради липсата на снежна покривка Кълновете посрещат зимата без закалка

Месец декември започна с промяна на агрометеорологичните условия изразяваща се в понижение на минималните, максималните и средните денонощни температури и образуването на първата трайна снежна покривка в земеделските райони на страната.

Застудяването ще доведе до покой за посевите

Настъпилото застудяване в началото на декември с превалявания от сняг и отрицателни минимални температури доведе до затихване и прекратяване на вегетационните процеси при есенните посеви на много места в полските райони на страната.

Ще подпомагат  хора до 40-годишна възраст

Раздават пчелини на социално слаби

Ще подпомагат хора до 40-годишна възраст

Социално слаби и трайно безработни хора от Видинско ще се сдобият със собствени пчелини по проект.