Дупнишкото село Бистрица си отдъхна, след като пробите показаха, че мъртвото стадо крави не е жертва на коварна зараза. Жителите на селото се паникьосаха, когато през август намериха цяло мъртво стадо до река Бистрица.

Общо 7 животни бяха открити на брега на реката, която захранва с вода цяло село и околията.

Неизвестен собственик

“Нямаме представа на кого са кравите, но те се бяха натръшкали на брега на реката край местността Пазар дере. Веднага подадохме сигнал до кмета, тъй като бяхме изключително притеснени да не тръгне някоя зараза. Все пак ние и цялата околия използва водата от тази река“, разказаха бистричани. Теренът, в който бяха открити умрелите крави, вече е дезинфекциран, а труповете на животните са загробени. Засега не е известно дали има образувано дело на кого са намерените крави и как са попаднали там. Припомняме, че по същия начин бяха намирани трупове на прасета по пътища, неизвестно от кого, след като пламна заразата с африканската чума.

 

Епидемия

Кметът за селото Кирил Огненски веднага се зае със случая и подаде сигнали до всички отговорни институции, в случая  НП „Рила“, тъй като животните са открити на тяхна територия, и ветеринарните служби.

От животните бяха взети проби, чийто резултат показа, че кравите не са били заразени и няма опасност да тръгне някоя епидемия в района.

Планината

 

Местни ветеринари смятат, че основната причина за смъртта на животните били огромните температурни разлики. „Ако в селото температурата е 35 градуса, то в тази местност става много по-ниска, тъй като е в планината. Качват се нагоре кравите, напиват се със студена вода и сърцето им спира мигновено. Това най-вероятно е станало“, обясняват още ветеринарите.

Селяни от Северозападна България разказват, че е имало човешки жертви на разликата на огромните жеги и студената вода. Ако човек е много нагрят, никога не бива да стъпва внезапно в студена вода, нито да пие. Това може да предизвика инфаркт. В с. Владимирово, Монтанско, е имало такъв случай преди години по време на жътва.

Не е отрова

Бистричани пък изразиха и подозрения, че е възможно някой злосторник да е примамил животните и да ги е отровил. Пробите обаче не показаха  подобно нещо.

„Искам хората да са спокойни и да знаят, че няма проблем да използват водата. Животните са били здрави, причината за смъртта им е рязката промяна в температурите“, категоричен беше кметът на Бистрица Кирил Огненски.

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Указанията от агрофонда са в Система за електронни услуги

Видео показва как се очертават площите

Указанията от агрофонда са в Система за електронни услуги

ДФ „Земеделие” разработи видеоуказания, в които са показани стъпките за онлайн очертаване на площите по основните схеми за подпомагане на директните плащания за Кампания 2020, съобщиха от Агрофонда.

С 200 000 дка увеличават поливните площи

100 млн. лв. дават за напояване

С 200 000 дка увеличават поливните площи

 

Тръгва дълго чаканата мярка за напояване, става ясно от съобщение на земеделското министерство.

Министерството на земеделието с идеи как да се осигури работна ръка за фермите. Няма кой  да прибира реколтата  на Запад

Бг работниците най-зле в Южна Италия, най-добре във Франция

Министерството на земеделието с идеи как да се осигури работна ръка за фермите. Няма кой да прибира реколтата на Запад

Коронавирусът извади мръсните ризи от нивите на Европейския съюз. Заради блокадите се оказа, че богатите страни на Общността няма да могат да прибират реколтите си тази година и спешно се нуждаят от работници.