Строят забавачки  и в бизнес паркове

Строят забавачки и в бизнес паркове

Раздуват смесените групи в яслите от 16 на 20 деца

Детски градини и ясли ще могат да се строят и в бизнес паркове, административни и обслужващи сгради. Това ще стане възможно с отпадането на изискването забавачките да бъдат в самостоятелни сгради в обособени за целта поземлени имоти, заложено в промени в две наредби на здравното министерство за яслите и за градините, публикувани за обществено обсъждане.

По този начин ще могат да се строят и забавачки в райони, в които има недостиг на места, но няма свободни общински имоти.„При прилагане на тази възможност ще се осигурят допълнителни нови места в детските градини, а заедно с това ще се постигнат и други важни цели: намаляване на паразитния трафик в градовете при изграждане на детски градини близо до дома или разполагането им в близост до местоработата на родителите“, се посочва в мотивите за поправки на наредбите. Според тях детските градини и ясли трябва да се проектират в самостоятелни сгради или в обособени части от сгради и да се разполагат само на първите два надземни етажа. В тези случаи се допуска и частично ограждане на площта, ползвана от детската ясла или градина, включително и само на площадките за игра. За забавачките трябва да бъде предвиден и задължително поне един отделен вход. По изключение се допуска използването на входа и общите части на сградата при спазване изискванията на Закона за устройство на територията.

С промените в здравната наредба за яслите се увеличава и броят на децата в смесена дневна група. Сега малчуганите могат да бъдат между 8 и 16. Предложението е бъдат до 20.

В детските градини спалните помещения ще могат да бъдат разположени и на югозапад. Учителите задължително ще трябва да обезопасяват и контактите, а не само осветителните тела. Освен това промените предвиждат отваряемите и обезопасени части от прозорците да бъдат само 30%, а не както досега 50%.

Междувременно днес кабинетът отпусна 15 млн. лв. за изграждане, разширение, основен ремонт и реконструкция на детски градини и ясли на територията на Столичната община. „Когато станах кмет на София, 40 детски градини бяха реституирани на най-хубавите места в града. И от тези псевдодемократи, които сега говорят, бяха синьо-червената мъгла в София, ги разпродаде за смешни пари“, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание и припомни, че в столицата вече са изградени над 100 нови градини. Така местата в забавачките пък били увеличени с 16 000, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова пред бТВ. "Предпочитам да не ремонтираме улици, но да има места за децата в градините. Имаме възможност да строим ударно детски градини", заяви тя. Столичният кмет поясни, че сега изграждат 10 градини, готови са до дни да започнат още 2, а с подкрепата от държавата, която ще получат, ще могат да започнат още 7.

Основният проблем си оставал с малките деца и яслените групи. Фандъкова обясни, че през август ще обявят нови 1500 места в градините, които щели да бъдат добавени към сегашните свободни около 2800 места.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.