Строят с дарения нова лаборатория за коронавирус в МУ Пловдив

Строят с дарения нова лаборатория за коронавирус в МУ Пловдив

Изграждането и оборудването ще бъде на стойност около 307 000 лева, ще правят 30 проби за денонощие

Нова лаборатория за изследване на пациенти, които са съмнителни за Ковид-19 започва да се изгражда в Пловдив. Стойността на строителството и оборудването ще бъде около 307 000 лева, които ще бъдат събрани с дарения.

Това съобщиха областният управител на Пловдив Дани Каназирева, директорът на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов и ректорът на Медицинския университет в града проф. Мариана Мурджева.

Проучването дали съществуващите лаборатории в университета ще свършат работа, или не, както и дали е нужна нова, започнало миналата седмица. Решено било да се изгради лаборатория от нулата, каза проф. Джамбазов. По думите му има различни видове системи, с които може да бъде оборудвана тя. „Въпросът е цена и бързо действие, брой проби и брой антигени, които могат да бъдат изчислени. Спряхме се върху най-добрата апаратура, съчетание между цена и качество и да използва различни китове. Според офертите оборудването ще достигне около 167 000 лева по предварителни разчети, но тук влизат медицинските апарати, както и останалата техника. Освен всичко това трябва да се построи и нова сграда, която ще бъде направена за около 12 дни.“, каза проф. Джамбазов. Заедно със строителството цената на новата лаборатория ще достигне около 307 000 лева. „В момента правилото е да се изследват хоспитализирани пациенти, но ако лабораторията започне работа, ще бъде облекчена тази в Стара Загора“, уточни той.

По думите на областния управител Дани Каназирева средствата, които се отделят от държавата, ще бъдат насочвани към купуване на дихателни апарати и за предпазни средства. „Затова в петък от областна управа подехме инициатива и отправихме апел до всяка една община – 18 в пловдивска област, да се обединим около каузата заедно да създадем лабораторията, от която се нуждае Пловдив и областта. Всяка една община да вземе решение какви средства да дари за тази лаборатория. Нека веднъж, по време на извънредна ситуация, да бъдем единни. Тази лаборатория ще обслужва не само Пловдив, а и цялата област. Предстоят сесии на общинския съвет и ще стане ясно кои общини ще се включат в тази инициатива и кои не“, каза Каназирева. До момента има много фирми и партии, които искат да дарят средства за изграждането на лабораторията.

Най-големият разход ще бъде специализираното оборудване - купуване на специализирана система за доказване на генетичните особеноссти на вируса. „Това е генетично изследване, което се базира на полимеразна верижна реакция, чрез който метод се доказват последователности, свързани с генома на вируса. Ние сме се ориентирали към купуване на цялостна автоматизирана система. Тя дава възможност и за изключителна бързина и обективност – само за 2 часа да се обработят няколко проби“, каза проф. Мурджева. По думите й и останалото оборудване на лабораторията не е евтино, защото например фризерите, в които ще се съхраняват пробите, трябва да поддържат до минус 80 градуса. Екипът за новата лаборатория е вече сформиран. В него ще участват специалисти от две университетски болници в Пловдив и биолог от Пловдивския университет. Те, при двусменен режим на работа, ще могат да обработват до 30 проби в денонощие.

Снимка архив

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.