Строят понтон за Агенцията за Дунав в Гюргево
2

Строят понтон за Агенцията за Дунав в Гюргево

С церемония по рязане на първия стоманен лист в корабостроителницата в Гюргево започна строителството на нов понтон по поръчка на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/. Това съобщиха от агенцията, чието седалище е в Русе.

Плавателното средство ще бъде с дължина 34,5 м, ширина – 11,4 м и ще има дълбочина на газене до 1,30 м. Направата на понтона е част от дейностите по европроекта за доставка на специализирано оборудване за драгиране на река Дунав, което включва още драгажно съоръжение, тръби за отвеждане на наноси, шалан и маневрен кораб. Общите средства за всички доставки са 20 632 677 лв., от които само стойността на понтона е 2 345 000 лв.

Понтонът ще осигурява възможност за едновременно натоварване с пясък на два шалана, което значително ще ускори процеса на работа. Мобилността на плавателните средства ще помогне за бързо достигане до проблемните участъци и ще оптимизира драгажните дейности.

Европроектът е финансиран по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. и със средства от националния бюджет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.