Строят нови детски градини и ясли с 679 места във Варна

Строят нови детски градини и ясли с 679 места във Варна

 Нови 679 места ще бъдат открити в детските ясли и градини във Варна след изграждането на 12 нови сгради и пристройки. Средствата за тях в размер на 31,2 млн. лв., осигурени по програма на Министерството на образованието и науката, заложени в проектобюджета за 2021 година.

Това съобщиха от общината във Варна, чието съучастие е в размер на 10 млн. лв. дългово финансиране. Мащабното развитие на образователната инфраструктура в морската столица предвижда изграждане на три нови сгради -

градина за 4 групи, с физкултурен салон, кухненски блок и котелно стопанство на ул. "Хъшове“ №2, детска градина за 6 групи „Слънчогледи“ , по плана на 12 микрорайон в жилищен район „Приморски“, детска градина №48 „Ран Босилек“ в с. Тополи, която е предвидена за 6 групи (1 яслена и 5 градински)

. Ще бъдат направени и три пристройки - нов корпус за 3 групи, физкултурен салон и площадки за игра на открито към ДГ №17 „Д-р Петър Берон, нов корпус за 4 групи към ДГ №39 „Приказка“ в кв. „Владислав Варненчик“ и пристройка за две яслени групи към съществуващите сгради на детска ясла №7 „Роза“.

Предстои изграждането на нови сгради за три училища - гимназията с преподаване на чужди езици ПГЧЕ „Йоан Екзарх“ , проект за изграждане на нова профилирана природоматематическа гимназия (ІІІ ПМГ „Акад.Методий Попов“, на начално училище за ученици от І-ви до ІV-ти клас с 2 подготвителни групи в имот на ул. „28-ма“ в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“, нови корпуси за три училища - VII СУ „Найден Геров“, реконструкция и надстрояване на СУ „Св. Климент Охридски“ и разширение на ОУ „Васил Друмев“ с пристройка към съществуваща сграда.

В капиталовата програма на Община Варна са заложени средства за проектиране и извършване на основен ремонт на бившия Дом за деца лишени от родителска грижа „Другарче“, който ще бъде превърнат в модерна детска градина към трети корпус на ДГ 17 „Д-р Петър Берон“. Основен ремонт, въвеждане на мерки за подобряване на енергийната ефективност и изграждане на две пристройки с асансьор е предвиден ив детска ясла № 5 „Чуден свят“.

Основен ремонт на съществуващата сграда, въвеждане на мерки за енергийна ефективност ще има и в на детска ясла № 7 „Роза“. В две училища и четири детски градини ще бъдат изградени нови спортни и игрови площадки. Това са ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Първа езикова гимназия, ДГ 14 „Дружба“, ДГ 44 „Валентина Терешкова“ - филиал, ДГ 51 „Ран Босилек“ в село Константиново и детската градина в село Звездица.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.