Строят нова детска градина в село Главиница край Пазарджик

Строят нова детска градина в село Главиница край Пазарджик

Забавачката ще се издига в имот, дарен от наследниците на Станислав Доспевски

Община Пазарджик започва изграждането на изцяло нова сграда за детска градина в с. Главиница. Това съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов. „Главиница е едно от малкото села, в които няма детска градина и никога не е имало. Около 50 деца в предучилищна възраст  се събират в две различни помещения, което създава безкрайни неудобства на родителите.

Общината е изготвила съответния проект, който е на стойност малко над 1 млн. лева и който ще бъде финансиран през проекта на държавата за изграждането на такъв тип обекти.

"Тази година ще бъдем финансирани с 600 000 лева. Ще продължим през следващата с финансиране в размер на 500 000 лева, за да може лятото на 2022 година в селото да имат такава детска градина, каквато жителите му заслужават“, заяви кметът Тодор Попов.

Изцяло новата сграда на детската градина ще стартира за две групи  и ще е построена по проект „Изграждане, обзавеждане и оборудване на нов корпус за изнесени две градински групи в село Главиница, филиал на ЦДГ „Снежанка“, гр. Пазарджик“ към  Програма „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища“ на МОН.  Мястото е поземлен имот в централната част на село Главиница, дарен от наследниците на Станислав Доспевски.

„Ще обособим терена да има прилежащ паркинг, ще има един голям двор и ще отговаря на всички стандарти и изисквания за площта, която всяко едно дете трябва да има. Ще направим хубава и модерна детска градина. Жителите на Главиница я заслужават, а пък ние отдавна сме обещали“, каза още кметът на Община Пазарджик.

С реализацията на проекта ще се преодолее недостигът на места в детското учреждение в село Главиница и ще се даде възможност на родителите да не записват децата си в детски градини в  Пазарджик и всекидневно да ги превозват до там и обратно. Най-малко 15 деца от Главиница ходят на детска градина в Пазарджик.

В същото време в селото има предприятия, в които работят много хора от Пазарджик и детската градина ще бъде удобна и за тях. Надявам се, че с тая нова придобивка родителите от селото и работещите тук, ще бъдат облагодетелствани“ заяви кметът на Главиница Емануил Христев.

Проектът за детската градина в Главиница е на стойност 1 009 107.64 лева, като по програмата са осигурени 600 хил. лева.  Ще бъдат изградени и оборудвани съвременни кътове за обучение и игра, спални помещения, кътове за хранене и санитарни възли, отговарящи на съвременните изисквания за образователна институция.

Ще бъдат създадени и условия за деца със специални образователни потребности. В момента в двете групи в Главиница, които се помещават в частни имоти, се обучават 5 деца със специални образователни потребности за чието възпитание и социализация липсва ресурсен кабинет и  подкрепяща среда. С построяването на нова сграда за детска градина ще бъдат създадени всички необходими условия за отглеждането и образованието на подрастващите.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.