Строят нов център от семеен тип за старците от дома в Горско Косово
4

Строят нов център от семеен тип за старците от дома в Горско Косово

Община Сухиндол и социалното министерство ще изготвят съвместен проект за изграждане на нов център от семеен тип в нова сграда и с финансиране по европейските програми. За това са се разбрали министър Деница Сачева и кметът Пламен Чернев. Предстои да се умува къде точно ще се помещава този център. Според кмета, възможно е новата сграда и да не е в Горско Косово, а в някое друго населено място на общината. Проектът обаче ще бъде реализиран най-рано след 2-3 години, каза кметът Чернев.

Вчера социалният дом в Горско Косово бе пълен с проверяващи от държавни и общински институции: полиция, прокуратура, следствие, здравни и санитарни инспектори, и ред други. Цялата документация беше проверена и разнищена лист по лист. Инспекторите влязоха във всяко едно кътче на дома за да се убедят, доколко описаното в жалбата отговаря на действителността. След проверките не пожелаха да говорят, тъй като трябвало първо да съставят необходимите протоколи и заключения. От дочутите устни разговори помежду им обаче, стана ясно, че в дома не е открито нещо нередно освен няколкото отлющени парчета мазилка в санитарните възли и това, че тези възли са малко за големия брой обитатели. „Домът се намира в добро текущо състояние”, с това изречение започва констатационния протокол на районния център по здравеопазване, след което се описва действителното състояние на нещата, като се отчита състоянието на сградата и на помещенията в нея, за чието състояние персонала на дома не носи отговорност.

„Режимът в този дом дори бих казал е прекалено мек. Хора с подобни проблеми лично аз не бих ги пускал изобщо да напускат сградата сами, защото може да излязат и да се изгубят извън селото, или да се качат на стената на язовир „Ал. Стамболийски” и да се удавят. Близките на хората тук вместо да търсят кусури на персонала, да се замислят кога за последен път са дошли тук да видят своите родители, които са оставили тук и дали правилно са постъпили”, сподели един от проверяващите. „Условията, при които живеят хората тук са в пъти по-добри от тези в повечето болници. Без пари няма как да се създадат добри условия”, подкрепи го негов колега. Като цяло повечето инспектори се чудеха за какво е цялата суматоха.

Репортер на „Монитор” получи възможност да надникне във всички кътчета на дома в Горско Косово, обявен за „второ Могилино”. „Вие отразихте най-обективно нещата и дадохте и нашата гледна точка. А не разни измишльотини, които се появиха навсякъде само заради сензцията”, споделиха хората от персонала на дома.

Докато проверяващите от институциите обикаляха сградата, част от обитателите бяха в стаите си, а останалите в коридора. Макар и сградата отвън да е стара и овехтяла, вътре е създадена доста приятна атмосфера. Стените са прясно измазани с боя и са с коледна украса и пана със сники от живота на обитателите. Самите обитатели в никакъв случай нямат вид на тормозени и мизерстващи хора. Шкафчетата и гардеробчетата в стаите са чисто нови, част от леглата също. Спалното бельо е чисто и изгладено. Хората споделят, че нямат оплаквания и че персоналът се грижи за тях като за свои деца и дори нещо повече. „Моите ме хвърлиха, кучета ме яли. А сестрите тук са ми като родни деца. Помагат ми, разхождат ме, грижат се за мене”, споделя 80-годишният бай Митко. Той е дошъл тук чак от село в Добруджа, близките му са в чужбина. Доведен е от познати, у които е живял, тъй като нямал дом. А какво се е случило с дома му, сестрите от персонала молят да не го питаме, защото изживява много тежко този спомен. Митко е в дома от два месеца и твърди, че е доволен от условията. А на въпроса за храната, се потупва доволен по корема: „За два месеца качих десет кила.”Друга от обитателките на дома е Даниела от София. Подобно и на други тук, тя си има близки, които обаче, не се интересуват от нея и не я посещават. „Най ми харесва, че тук е много чисто и хората се грижат за нас и са много приятни и усмихнати. Никога не ни се карат”, споделя тя. Не всички старци са забравени от близките си. Виолета от Ловеч редовно има свиждане с роднините. Тя също твърди, че не се оплаква от нищо и се чувства добре в дома. Наред с доведените от близките възрастни хора, тук има и безпризорни, скитници и клошари, оставени тук от полицията или от някоя психиатрия.

Хората от персонала на дома от вчера оживено коментират подадената до омбудсмана жалба заради която е цялата олелия. Според тях жалбата е подадена от племенницата на един от обитателите, който починал на 26 август в дома. „Този човек се казва Атанас и е от Сухиндол. Живееше при племенниците си, Митко и жената, подала жалбата. Как те са го гледали не знаем, говори се, че е бил държан под ключ, защото излизал навън и се губел или пък падал и се наранявал. Когато племенникът остави Атанас сам написа, че го прави, защото не е в състояние да се грижи за него. При нас мъжът постъпи на 18 юли. Беше без рецептурна книжка, не пиеше никакви лекарства, а при прегледа се оказа че има един куп заболявания. Водихме го на лекари, изписаха му терапия. В средата на август обаче, Атанас изведнъж престана да се храни и на 26-ти умря. Тогава близките му не са ни отправяли упреци, че не сме го гледали както трябва. Това се случва доста по-късно и затова сме много изненадани”, споделя старшата сестра Елена Костова.

Агресивни старци нападат персонала

В ежедневната си работа служителките от персонала на Дома неведнъж са ставали обект и на агресия от страна на страдащите от деменция и Алцхаймер обитатели.

„Нахвърлят се върху нас и се е случвало да на разнасят по коридорите като дрипи. А ние сме само жени, с изключение на параджията, но той не идва при нас. Хората може и да възрастни, но сред тях има доста здрави мъже, с които се случва по 2-3 от нас да не могат да се оправят, когато започнат да буйстват”, призна една от жените от персонала на дома. Социалните работници споделиха и нещо истински потресаващо.

Повечето от близките на старците, не им казвали, че ги водят за да си оставят в дом, а ги лъжели, че отиват на почивка, в санаториум,или в болница. „Карат ги тук, оставят ги и си тръгват, а дядото или бабата не знаят, че са оставени завинаги. Мислят, че скоро ще бъдат излекувани и ще бъдат прибрани отново от роднините си. И когато разберат, че всъщност са оставени от тях, мнозина го преживяват твърде тежко и болезнено”, споделя старшата медицинска сестра Елена Костова.

При съмнение ще има ексхумации на починалите в социалния дом

 

До две седмици окръжната прокуратура във Велико Търново ще приключи проверката в старческия дом в Горско Косово и ще се произнесе за резултатите и констатациите от нея. Ще бъдат прегледани основно досиетата и здравните картони за починалите 24 човека и ако се установи и най-малкото съмнение за причините за смъртта на някои от тях, може да бъде разпоредена ексхумация. Заради големия обем работа, с проверката на случая са натоварени двама прокурори. Данните ще бъдат разгледани и обсъдени за да се реши дали има основание да се повдигнат обвинения на длъжностни лица от дома за извършени от тях престъпления по служба.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.