Строят 4 нови завода край Пловдив

Строят 4 нови завода край Пловдив

В Тракия икономическа зона край Пловдив се строят и ще бъдат пуснати в експлоатация 4 нови завода.

Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов по време на дискусията „Заедно срещу кризата“, която се проведе в Града под тепетата. Неин инициатор е вестник „Стандарт“.

В момента се правят промени и в Закона за индустриалните зони, които ще регламентират прокарването ток, ВиК системи и цялостна инфраструктура в полза на бизнеса. До две седмици те ще бъдат приети от Министерския съвет и ще влязат в парламента.

Най-тежко от коронакризата пострадаха малките и средни предприятия и сектор услуги, каза Караниколов. Той подчерта, че производството се е запазило.

Летище Пловдив има всички шансове да се превърне в регионален балкански хъб, който да обслужва няколко страни в региона, обяви още икономическият министър. И допълни: „Не случайно ходих за фурми, ако мога така да кажа”.

Летището има потенциал да стане изключително сериозен хъб, каза Караниколов. И подчерта, че би искал пловдивското предприятие „Авионамс”  да работи с новите изтребители F-16. Цялата ремонтна дейност трябва да е в „Авионамс”, включително обучението на персонала, подчерта Караниколов.

Той съобщи, че България може да получи от Европа 12 милиарда евро, но за целта са необходими проекти. Колкото повече проекти защитим, толкова повече пари ще получим, каза министърът.

До ден-два започва изплащането на първите 2000 гранта за малки и средни предприятия, които са от 3000 до 10 000 лв. Средната сума ще бъде 8000 лв. Подадени са 27 000 проекта. Само 10 на сто от тях не отговарят на условията. На практика всеки, който е кандидатствал, ще получи грантове, каза Караниколов.

Пловдив има проекти за 440-500 млн. лв. инвестиции в инфраструктура, обяви от своя страна домакинът на събитието - кметът на града Здравко Димитров. Пловдив е център на най-бързо развиващата се индустриална зона в страната. Ситуацията тук, в един по-малък мащаб, повтаря глобалните проблеми, които последваха от коронакризата. Увеличи се несигурността на пазара на труда, появиха се трудности при задържане на персонала,  свиха се производствата, каза Здравко Димитров. 

„Дълбоко вярвам, че днешната дискусия е колкото важна за бизнеса, толкова и за властта. Вие, предприемачите, искате да чуете не само каква ще е държавната подкрепа по принцип, а конкретно – за вашия регион, за вашия сектор, за вашия мащаб“, обърна се към участниците във форума главният редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова.

„За изпълнителната власт пък вашите мнения, идеи и проблеми ще са основата, ще са и корективът, върху които министерството на икономиката, а и правителството, ще подготвят дългоочакваната програма за бъдещо развитие – и по сектори и по региони.

Програмата, въз основа на която ще получаваме онези чакани милиарди от Европа, но и тази - за ускорено развитие, която ще ни позволят да построим икономиката си занапред така, че с оттласкването от дъното на кризата да не останем пак на опашката на Европа“, подчерта Бозукова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.