Строителството на интерконектора  към Гърция тръгва през май

Строителството на интерконектора към Гърция тръгва през май

Интерконекторът България-Гърция е сред седемте водещи приоритета на Европейския съюз (ЕС) в енергийната област и строителството му ще тръгне през май, заяви българският министър не енергетиката Теменужка Петкова на дискусия с посланиците на страните от блока по инициатива на румънското европредседателство.

Петкова представи основните приоритети и предизвикателства пред българския енергиен сектор, които са и във фокуса на ЕС. Сред тях тя изтъкна сигурността на енергийните доставки, индивидуалния подход при декарбонизацията на всяка една икономика, интеграцията на вътрешния енергиен пазар и иновациите, които повишават конкурентоспособността на европейските икономики, информира енергийното министерство.

Според енергийния министър предстои финализирането на три ключови обществени поръчки за реализация на интерконектора между България и Гърция, като реалното му строителство ще стартира през май тази година, а предвидената дата за въвеждане в търговска експлоатация остава 2020 г.

Българската страна участва в този проект чрез държавното енергийно дружество „Булгартрансгаз“ ЕАД, като по този начин ще могат да се извършват доставки на природен газ от по-далечни дестинации като САЩ, Алжир, Катар и др.

„Изграждането на липсващата инфраструктура ни дава основание да смятаме, че реализирането на концепцията за газоразпределителен център е подходяща възможност за целия регион на Югоизточна Европа“, подчерта още тя.

Министърът припомни, че концепцията съдържа два основни елемента – изграждане на липсващата инфраструктура и създаване на борса за търговия с природен газ. И по двата елемента е отбелязан съществен напредък, каза енергийният министър, визирайки променената енергийна стратегия на страната и подписания меморандум за разбирателство между „Булгартрансгаз“ и Австрийският Централноевропейски газов хъб.

Сигурността на доставките е основен приоритет, по който работи правителството и в областта на електроенергетиката, подчерта Петкова.

Тя даде за пример изграждането на електропроводите между България и Румъния, България и Гърция и България и Сърбия, които ще съдействат за изпълнение на целите на ЕС за постигане на поне 15% междусистемна свързаност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.