ШАШМА: Строители маскират паркинг със саксии при акт 16

ШАШМА: Строители маскират паркинг със саксии при акт 16

Инвеститори мамят строителния контрол, като представят задължителното озеленяване с преместваеми елементи. На практика това означава, че покриват определено пространство с кашпи и саксии, а после ги изнасят и вътрешният двор се превръща в паркинг.

Това е едно от заключенията на „Софияплан“, общинското предприятие, което отговаря за пространственото и стратегическо планиране на Столичната община. От предприятието посочват, че устройствените планове и разрешителните за строеж поставят изисквания към озеленяването в индивидуалните имоти, но контролът по тяхното изпълнение се осъществява чак накрая на строителния процес при подписването на акт 16. „Практиката показва, че има случаи, в които инвеститорите използват временни, преместваеми елементи на озеленяването с цел добиване на строителни книжа. В немалко случаи

озеленени „на хартия“ вътрешни дворове

се използват за паркиране или пристройки“, пише в анализа на „Софияплан“. Според експертите е необходимо да се увеличи административният капацитет за контрол на предвиденото озеленяване дори след приключването на строителния процес.

Общият устройствен план (ОУП) на СО предвижда реализацията на двойно повече градски паркове и градини спрямо наличните в момента. Увеличаването на зелените площи е възможно в зелените клинове към Витоша и в неурбанизирани територии в рамките на града и най-вече в периферията му. Проблем обаче е фактът, че

повечето от тези терени са частна собственост

Все още не е намерен модел, в който те да се реализират, като едновременно с това се запазят интересите както на собствениците, така и на обществото.

По повод съществуващите паркове от „Софияплан“ заключават, че Столичната община разполага със значителен ресурс под формата на зелени площи и през последните години са направени немалко инвестиции в развитието на парковата среда – пейки, осветление, косене, засаждане на нови дървета, зацветяване, изграждане на поливни системи и други. Въпреки това съществуващите фонтани, чешми, водни огледала и изкуствени езера често не функционират по предназначение и не се поддържат. Алейната мрежа също има нужда от преосмисляне по отношение на потоците на движение, някои растителни видове не успяват да се приспособят към климатичните промени, а други не се развиват оптимално, посочват експертите.

През 2011 г. Столичната община (СО) се присъедини към „Споразумението на кметовете“ в ЕС и пое ангажимент за

намаляване на парниковите газове с 22% до 2020 г.

спрямо нивата от 2007 година. След предприетите мерки по общинската програма през 2018 г. е установено намаление на емисиите спрямо базовата 2007 г. с 18,2%. Това означава, че общината е много близо до постигане на целта за намаляване на емисиите на парникови газове с 22% до 2020 година. Преди две години кметството се ангажира да намали емисиите с 40% до 2030 г., присъединявайки се към Глобалното споразумение на кметовете за климат и енергия. В момента се разработва План за устойчива енергия и климат за периода 2021 – 2030 г., който обхваща политиката за намаляване на парниковите газове, но и тази за адаптация към негативните последици от климатичните промени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.