Строители и миньори с подвижни бензиностанции (ОБНОВЕНА)

Строители и миньори с подвижни бензиностанции (ОБНОВЕНА)

Намаляват гаранциите за малките обекти

Строежите от втора и трета категория, а също така и мините ще могат да зареждат машините си от собствени подвижни бензиностанции. За тези промени в т. нар. Закон за горивата (известен още и като "Ревизоро"), са се договорили днес на срещата в МС при премиера Бойко Борисов - Българска петролна и газова асоциация (БПГА), Камерата на строителите и Минно-геоложката камера. Това съобщи след срещата министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му, във въпросните поправки има намаляване на гаранциите, които се предвиждаха да се изискват от търговците на горива. Караниколов съобщи още, че ще покани на среща представители на малките фирми за горива, а също и на земеделските производители. Целта е да се разбере дали и те подкрепят предложените нови промени. От БПГА отново подчертаха, че целта на подкрепяния от тях закон е изсветляване на търговията с горива.

Малко по-късно стана известно, че срещата с Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива е насрочена за 14.00 в министерството на икономиката, но след това е била отложена, вероятно за петък. В тази връзка в декларация от организацията се казва, че досега не са били канени за уточняване на техните притеснения по този закон. Те искат среща с министъра на икономиката Емил Караиванов и смятат, че е необходим нормален срок за изготвяне на промени в закона, които да бъдат от полза на всички субекти в сектор горива, а не само на определени фирми. В декларацията си те отново изразяват и готовността си за протестни действия.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) одобряват предлаганите промени на Закона за административното регулира на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, внесен в Народното събрание от министерския съвет на 10 януари 2019 г., пише в позиция на двете организации, цитирана от БТА. Те предвиждат отлагане на действието на т.нар. Закон за горивата, за да се осигури време за обществено обсъждане по проблемите на търговията с горива. Отлагането на влизането в сила на Закона ще даде възможност на всички засегнати да се включат в преработката на иначе този "куц закон", така че той да се превърне в мощно оръжие срещу тези, които не спазват правилата, пише в позицията.

Бихме искали да информираме обществеността, че докладът на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабанда към НС, който беше представен по време на пленарната сесия на 23 януари 2019 г,. е некоректен и не отразява случилото се по време на заседанието, заявяват от двете организации. Констатацията, че Българската минно-геоложка камара (БМГК) не подкрепя законопроекта на МС, е манипулативна. Основанието ни да твърдим, че е налице въвеждане в заблуждение от страна на Комисията, е депозираното в Народното събрание писмо-опровержение на БМГК, посочват от КРИБ и АИКБ.

Двете работодателски организации заявяват, че биха подкрепили и протестни действия на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, както и на всички други засегнати страни, чието мнение не е отчетено в процеса на съгласуване на законопроекта.

Влизането в сила на поправките в законопроекта бяха отложени в сряда от НС с 6 месеца, а наредбата за закона трябва да е готова на 1 август.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.