Нов далекопровод , който ще свързва централите на комплекса „Марица изток“ със съседна Гърция предстои да бъде изграден, за целта България получава 29 млн. евро от ЕК, това е решено на срещата на високо равнище в Букурещ, съобщи  на форума за  пакета „Чиста енергия“ в Стара Загора зам.-министърът на енергетиката Жеко Станков.

Между 600 и 700 мегавата от родното електропроизводство заминава дневно за трети държави в региона, а в момента цената в Гърция е доста по-висока от тази у нас. Той е категоричен, че това е една от възможностите за финансовото стабилизиране на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“, която въпреки проблемите си през първия месец от годината е излязла на печалба от 10 млн лв.

Зам. министърът категорично опроверга твърденията на синдикалистите, че ако до месец или два държавата не увеличи капитала на това енергийно дружество то е заплащане от изпадане в несъстоятелност.

„Винаги сме решавали проблемите в сектора в краткосрочен  и дългосрочен план. Изпратили сме необходимите документи в главна дирекция „Конкурентноспособност при ЕК, в тях сме включили и предоставените под формата на заем от БЕХ 500 млн лв за закупуване на пакет от въглеродни емисии и очакваме до края на полугодието да получим положителен отговор относно искането ни за повишаване капитала на централата!“, подчерта Станков и изрази надеждата си, че държавната ТЕЦ , която разполага с 1 800 мегавата инсталирана мощност и след 2025 година ще може да се ползва от възможностите за помощ като стратегическия резерв.

Минути преди началото на енергийния форум в Стара Загора, на който присъстват посланиците на Украйна, Палестина и Чехия близо 200 души от ТЕЦ „Марица изток 2“ и  държавното „Мини Марица изток“ ЕАД Раднево се събраха на мирен протест пред залата. Те издигнаха транспаранти с написаното на тях „Искате ли 100 000 души на терминал 2?“, „Искаме работа“ и „Не убивайте Южна България!“. От КНСБ пък обявиха, че от средата на месец март държавната ТЕЦ „Марица изток-2“ работи само с два от осемте си блока, а 30 на сто от персонала е пуснат в принудителен платен отпуск, за да се правят икономии. Наполовина в отпуск са и миньорите от участък „Добив“ на рудник „Трояново 1“, който осигурява въглища за нуждите на топлоцентралата.

Синдикалистите настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов, на която да бъдат договорени законодателни промени, които да доведат до промяна в икономическото състояние на централата и припомниха, че в момента двете „американски“ централи в комплекса „Марица изток“ работят на пълна мощност.

Зам. министърът на енергетиката Жечо Станков напомни, че комплексът „Марица изток“ осигурява 60 на сто от родната електроенергия и че евентуалното спиране на коя да е от мощностите му ще се отрази негативно на националната сигурност. Освен ток за България той осигурява еленергия за няколко страни на Балканите: Турция, Гърция, Македония и Румъния.

Форумът в Стара Загора продължава и в петък, тогава се очаква в работата му да се вкрючи и генералният секретар на „Еврокол“ /Европейската асоциация за въглища и лигнити/ Брайън Рикетс.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

9,86 млн. барела дневно петролен добив очаква Саудитска Арабия

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд заяви днес, че петролният добив на страната ще се възстанови до 9,86 млн. барела на ден през октомври и ноември, предаде „Ройтерс“.

Подписаха договора за заем за газовата връзка с Гърция (ОБНОВЕНА)

Енергийният министър Министър Петкова и гръцкият й колега Константинос Хадзидакис подписаха междуправителствено споразумение в подкрепа развитието на проекта и гарантирането на данъчния режим на газопровода за период от двадесет и пет години. Бе подписан също и договорът за заем между Европейската инвестиционна банка, по силата на който финансовата институция отпуска 110 млн. евро за проекта.

КЗК решава до 25 дни за сделката за ЧЕЗ

До 25 дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да реши дали да одобри сделката, свързана с покупката на активите на ЧЕЗ в България от "Еврохолд България". Това каза председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов на пресконференция, на която бe представена стратегия за развитие на „ЧЕЗ България“, ако сделката бъде осъществена.