Пчелояд спира временно строежа край Алепу

Пчелояд спира временно строежа край Алепу

РДНСК: В момента строителните работи са само брегоукрепителни

Няма никакви нарушения на строителния обект край плажа Алепу, а дейностите се извършват съгласно закона. Това стана ясно след поредната проверка на РДНСК -Бургас, която бе извършена във вторник.

Повод за инспекцията станаха изявления на природозащитници, че на плажа се лее бетон. Проверката на строителния контрол обаче установи, че всъщност там в момента се изгражда единствено брегозащинто съоръжение, чиято цел е да спре свлачищните процеси. Директорът на регионалния строителен надзор Милен Ненчев заяви, че инвеститорът е спазил всички предписания, които са му направени при последната инспекция и изпълнява стриктно препоръките. Той уточни, че активното свлачище било в най-ниската част на изкопа и заради това там се наливало бетон. Ненчев бе категоричен, че в момента се строи единствено геозащитно съоръжение, а не ваканционен комплекс. 

"Строежът е разрешен с два етапа на изграждане - първият касае построяването на брегоукрепително съоръжение, което да гарантира стабилност на целия масив и трайно да укрепи свлачището. Следващият - втори етап предвижда  изграждане на ваканционен комплекс, но с условие след изграждане на брегоукрепването да бъде извършен цялостен мониторинг. Едва ако той докаже, че целта е постигната, би могло да се премине към следващия етап", коментира шефът на РДНСК Бургас, Милен Ненчев. Според него няма никакви пречки да продължат дейностите по брегоукрепването, но по настояване на РДНСК, миналата седмица от община Созопол издали заповед, съгласно която стартиране на втория етап на строителство ще започне едва след цялостен мониторинг на брегоукрепеването.

Въпреки, че всичко е законно, строителството спира заради птицата пчелояд, която според еколози имала на това място колония. Дейностите по брегоукрепването ще продължат до 15 април, след което ще бъдат преустановени. Замразяването на обекта се налагало, защото от средата на следващия месец  започва гнезденето на пчелояда и другите защитени видове птици, които гнездят на това място, обясниха от РИОСВ Бургас. Строителните дейности ще бъдат възобновени чак след 15-ти август. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.