Неплатени глоби за превишена скорост, както и за гратисчии по магистралите, мостовете и тунелите в Турция направиха опашки от нередовни туристи на българо-турската граница при Капъкуле, след като турските власти започнаха да събират от чуждестранните шофьори дължимите по санкции суми. Вижте подробности ТУК! По сведения на очевидци има шофьори, на които в петък вечер са предявени глоби в размер на 3000 турски лири, близо 920 лева.

По информация на генералното консулство на България в Одрин, цитирана от МВнР, от 11 април 2019 г. на граничните контролно-пропускателни пунктове на Турция е въведена система за събиране на наложените на чужди граждани глоби и други санкции по време на престоя им на територията на Турция, чието заплащане не е било извършено на друго място. Става въпрос за глоби при нарушения на правилата за движение по пътищата и незаплатени тол такси при използване на автомагистралите в Турция.

На сайта турското Министерство на транспорта и инфраструктурата можете да проверите за глоби за магистрали, тунели и мостове. Поради защита на сайта не е възможно да публикуваме директно линк към страницата, ако желаете да проверите за глоби копирайте и поставете в браузъра си следния адрес:

https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama/Sayfalar/Sorgulama

Глобите и за неплатени пътни такси и за превишена скорост могат да се проверят и на сайта на Приходната администрация, но интерфейсът е само на турски език. В него може да се ориентирате по приложените снимки. Първо както е показано избирате оградения бутон за глоби за скорост и пътни такси, след това в новия прозорец отбелязвате "чуждестранен номер", въвеждате номера си и кода за сигурност, след което трябва да излезе "присъдата". Ако е в цифри, ще я разберете без превод. Можете да сте спокойни, ако прочетете думичката bulunamadi, която означава че не е открито наказателно постановление за този номер.

Заплащането се осъществява на митническите пунктове на ГКПП при излизане от страната, като информацията за всички наложени парични глоби и други санкции на лицето излиза на служебния компютър на митническия служител. В случай че има неплатени такива, се издава предписание да бъде извършено незабавно плащане на гише на митницата, включително с кредитни и дебитни карти. В случай че в системата на МВР на Турция има постъпили данни за неплатени стари глоби, те също ще бъдат изискани.

При невъзможност за заплащане на място се предвижда задържане на превозното средство на паркинг на митницата на ГКПП до заплащане на паричната санкция. Във връзка с въведената нова система за незабавно плащане на наложените глоби е препоръчително българските граждани стриктно да спазват правилата за движение по пътищата и други разпоредби на територията на Турция.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Актьори и певци зоват за помощ за болна жена

БГ актьори и певци зоват за помощ във „Фейсбук“ за събиране на средства за лечение на 32-годишната Камелия Добрева от Стара Загора, която страда от остра Т-лимфобластна левкемия.

Нарушения на миниматура в 7-и клас ощетяват ученици под липите

Родители на седмокласници от старозагорското Шесто основно училище „Св. Никола“ сигнализират, че децата получават листовете с математически формули едва при започване на втората част от изпита. Това нарушение на указанията и инструкциите на образователното министерство, което според преподавателят по математика Любомир Любенов може да доведе до ощетяване с между 0 и 9 точки.