Стратегическият съвет при Радев с анализ на модела на управление

Стратегическият съвет при Радев с анализ на модела на управление

Стратегическият съвет към президента Румен Радев излезе с анализ за модела на управление у нас, в който открива и системни дефекти. Един от изводите е, че те могат да се решат само с дълбока реформа, която да овласти гражданите и да наложи механизми за прозрачност и за реална управленска отговорност. Анализът е изготвен на базата на общественото обсъждане при подготовката на Национален стратегически документ на България, представен на 6 август тази година от президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

По същество това е втората част от проекта за Национален стратегически документ, изготвен от Стратегическия съвет при президента. Тя също ще бъде подложена на обществено обсъждане в сайта на гражданската инициатива „Ние, е-народът” https://e-narod.bg/, както и в платформата на инициативата във Фейсбук.

Според анализа, въпреки че по Конституция властта произтича от народа, българските граждани на практика нямат ефективни инструменти за участие в управлението и за контрол и въздействие върху органите на властта и длъжностните лица.

„На върха на държавата трябва да се създаде нов синтез от морал и компетентност, а това изисква нова система за подбор на елитите, функционираща под контрола на обществото“, се посочва в документа на Стратегическият съвет. Според него е бил необходим е по-ефективен контрол и санкции за корупция и злоупотреба с власт, както и въвеждане на нови стандарти и ефективни механизми за политическа, административна, материална и морална отговорност в духа на съвременните европейски практики.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.