0

Г радската художествена галерия в Пловдив ще покаже от 5 септември до 15 октомври в трите си зали голямата експозиция „Страсти“, представяща Вежди Рашидов като творец и колекционер. Изложбата се открива в навечерието на празника на Пловдив и е акцент в Есенния салон на изкуствата в града. Откриването е в четвъртък от 18 часа.

Градската художествена галерия в Пловдив ще покаже от 5 септември до 15 октомври в трите си зали голямата експозиция „Страсти“, представяща Вежди Рашидов като творец и колекционер. Изложбата се открива в навечерието на празника на Пловдив и е акцент в Есенния салон на изкуствата в града. Откриването е в четвъртък от 18 часа.

На първия етаж ценителите ще видят близо 50 творби западноевропейска живопис – част от голямата лична колекция, която артистът събира от десетилетия с почти същата страст, с която създава собствените си произведения. В залите на втория етаж е мястото на 22 рисунки, 30 скулптури и 18 акварела на самия Вежди Рашидов. „Колекционерството при мен се отключи случайно преди много години, когато в Париж зърнах две хубави картини и ги купих. Интересува ме хубавата живопис, а не имената на авторите. И така години наред събирам платна, които ми харесват, вече няма къде да ги държа. Малка част от колекцията показвам сега в Пловдив – един град с уникална история, който много обичам”, сподели Вежди Рашидов. Той ще подари няколко творби от изложбата на пловдивската галерия.

Всички картини, акварели, рисунки и скулптури бяха лично подредени от Вежди Рашидов в понеделник. Централно място в залите на първия етаж заема един офорт на Рембранд – специален подарък от Светлин Русев. Великолепни образци западноевропейска живопис от Белгия, Холандия и Франция вече могат да се видят в галерията. На втория етаж в една от залите е мястото на серията „Портретът в скулптурата” – тук са изваяните от Вежди Рашидов образи на Йоан Левиев, Георги Трифонов, Кръстан Дянков, Енчо Пиронков, Начо Кръстев (Начо Културата) и други известни лица, част от които са емблематични фигури за Пловдив.