„Страшните“ технологии като спасители в пандемията

„Страшните“ технологии като спасители в пандемията

В краткия си живот съм се наслушала на приказките на по-възрастни хора и най-вече на тези с почти нулева компютърна грамотност да говорят как технологиите са нещо лошо и влияят негативно на човешкия организъм, на взаимоотношенията между хората.

Да де, ама истината е, че в тази пандемия тъй „страшните“ технологии всъщност се оказаха спасители. Благодарение на социалните мрежи хората поддържат връзка с приятели и роднини, които се намират в другия край на земното кълбо. Онлайн намираме полезна информация и черпим знания, за които иначе бихме отделили значително повече време и усилия, ако трябваше да висим в някоя библиотека. Докато в нета всичко е, както винаги е модерно да се казва на един клик разстояние.

Световната мрежа обаче си има и недостатъци. Не всичко написано и публикувано е вярно, често то е недостатъчно изчерпателно и дори манипулативно представено (особено след смяната в начина на работа на алгоритмите в социалните мрежи, която се случи преди няколко години). Освен това, продължителното седене пред компютър води до ежедневни болки в кръста, гърба, понякога и главата, а шансът зрението ни да се влоши също не е малък. Не са малко и изследванията, показващи, че социалните мрежи влияят негативно върху собственото ни самочувствие, както и върху уменията ни за комуникация. Когато ежедневието ни се състои в това да гледаме „перфектни“ снимки на „перфектни“ хора, които единствено се забавляват, пътуват, творят, то, разбира се, че това няма да ни помогне да се почувстваме по-добре. Макар да знаем, че снимките и видеата са обработени със специални филтри и ефекти, ние все пак избираме да игнорираме този факт и се оставяме да бъдем заблуждавани.

Колкото са минусите на интернет и технологиите обаче толкова повече са плюсовете. Ако не бяха компютрите, то много повече хора щяха да останат без работа в тази пандемия, тъй като нямаше да могат да се трудят от вкъщи. Да не говорим какво щеше да стане с децата, чието онлайн обучение на практика нямаше изобщо да се случва. Така щяхме да изпаднем в ситуация, в която родителите хем трябва да работят, хем трябва да са учители и възпитатели.

Та в заключение ще кажа, че да, както всяко нещо на този свят технологиите също си имат своите минуси. Просто защото те съществуват обаче, не е редно да игнорираме и предимствата им. Или както казват мъдреците: лесно е да видиш лошото и да плюеш, пробвай се обаче да се огледаш за доброто в живота си. Ако това беше обръщение към българите, то щях да кажа: лесно е по чисто нашенски все да роптаем как интернет е лош и е развалил всичко, ама защо не признаем, че на всички ни харесва да следим клюкарника във Фейсбук?

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.