Странни злополуки

Странни злополуки

„Странно, абсолютно, изключително странно.“

Спомняте ли си тази реплика на Шапкаря от „Алиса в страната на чудесата“. Такива странни неща стават с чиновниците, които се запътват към работното си място. Всъщност не се запътват, а се возят към офиса. Ето тук е критичната точка, защото се оказва, че не рядко по пътя се случва инцидент.

Ще кажете, какво странно има в тези прости житейски факти. Движението в големите градове е натоварено, рискът да се случи пътно-транспортно произшествие на някое кръстовище е реален. Като прибавим нервността и засиления адреналин малко преди началото на работния ден, ето ти в наличност всички условия за злополука.

Странното обаче е, че статистиката на трудовите злополуки сочи, че чиновниците са рекордьори по инциденти, възникнали по време на изпълнението на служебните задължения. Нерядко изпълнението е на път за работа.

10% от трудовите злополуки са при тези, които работят на бюро. Инциденти се случват при строителите, при миньорите, при работници в производството. Нерядко те са драматични, случва се да са с фатален край. Тези професии винаги са били на прицел със завишена опасност от инцидент на работното място. Статистиката на НСИ обаче казва, че точно този тип злополуки не са правило и далеч не са най-масови. Дали защото се спазват правилата за безопасност на труда, или просто хората внимават, цифрите не дават отговор. Те обаче сочат, че цели 19 на сто от хората, които работят на бюро, претърпяват някакъв инцидент, който се води като трудова злополука.

По принцип в частните компании има други проблеми като нередовно плащане на заплати, полагане на извънреден труд, който не е заплатен, твърде дълго работно време или недостатъчни почивки. Това обаче не засяга държавната администрация. Там всичко върви по график и не се налага да се намесват от Инспекцията по труда. Защо тогава процентът на трудовите злополуки при служителите е толкова голям? Странно, абсолютно, изключително странно.

Да направим малка рекапитулация от какво се нуждаят чиновниците в държавната администрация. Първо, от инструктаж за безопасен труд – как да не получиш гръбначно изкривяване на стола. Второ, от психолог – да не натоварваш нервната си система с досадни посетители, това съвсем сериозно. И трето, набор от съвети как да се избягват странните злополуки на път за работа. Особено с по-голямо внимание час преди и след работа. Всичко друго е просто случайност.

 

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.