Страните от ЕС тестват сътрудничеството си в кибер сигурността

Страните от ЕС тестват сътрудничеството си в кибер сигурността

Представители на държавите членки на ЕС, Агенцията на ЕС за мрежова и информационна сигурност (ENISA) и Европейската комисия се срещнаха днес, за да тестват и оценят своите възможности за сътрудничество и устойчивост в случай на криза в киберсигурността.

Учението, организирано от Холандия с подкрепата на ЕНИСА, е ключов крайъгълен камък към завършването на съответните оперативни процедури. Последните са разработени в рамките на Групата за сътрудничество за НИС, под ръководството на Франция и Италия и имат за цел по-координиран обмен на информация и реакция при инциденти сред органите на ЕС за киберсигурност.

Освен това, държавите членки с подкрепата на ЕНИСА дадоха днес старт и на т.нар. Мрежа на организацията за връзка с кибер кризи (CyCLONe), насочена към улесняване на сътрудничеството в случай на разрушителни кибер атаки. По-конкретно, мрежата CyCLONe ще гарантира, че информацията протича по-ефективно между различните структури за киберсигурност в държавите членки и ще позволи по-добрата координация на националните стратегии за реакция и оценките на въздействието.

"Киберсигурността е споделена отговорност и ние трябва да работим заедно в екип при изготвянето и прилагането на планове за бързо реагиране при извънредни ситуации, например в случай на мащабна кибер атака или криза," коментира Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар по време на представянето на новия проект и последвалото учение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.