0

З адълбочаването на сътрудничеството между държавите от Черноморския регион  в областта на туризма ще бъде във фокуса на предстоящата среща на ресорните министри от страните-членки на организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС).

Задълбочаването на сътрудничеството между държавите от Черноморския регион  в областта на туризма ще бъде във фокуса на предстоящата среща на ресорните министри от страните-членки на организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС).

Конференцията ще се проведе на 14 юни в България, за да даде насоките за развитие на сектора през следващите години, коментира народният представител от ГЕРБ Павел Христов, който е представител на България в Парламентарната асамблея на ЧИС.

„Територията на страните от ЧИС представлява пазар с 332 млн. потребители и общ вътрешен продукт от 3,6 трилиона щатски долара. Черноморският регион разполага с изключителни природни ресурси и включва редица дестинации с огромен туристически потенциал.

Само през 2016 г. той е посетен от 115 млн. туристи, които представляват 19% от европейския туристопоток. Печалбата от туристическата дейност за същата година надхвърля 51 млрд. евро”, посочи Христов.

Той допълни, че работната група по туризъм към ЧИС е натоварена със задачата да разработи винени маршрути на Черноморския регион. „Като част от този проект страната ни ще се включи активно с 12 винено-кулинарни дестинации, определени чрез съвместната инициатива на Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите”, припомни депутатът.

Той акцентира и върху изобилието и многообразието на термоминерални води и калолечебни находища в Черноморския регион. „Това е предпоставка за сериозен ръст на търсенето на услуги, свързани със СПА, балнео и уелнес туризма. Потенциал за устойчиво развитие обаче имат и проектите в областта на морския, зимния, културния, гастрономическия туризъм.

Промотирането на Черноморския регион, като водеща туристическа дестинация, е част от усилията на България в качеството й на страна-координатор на работната група”, отбеляза още Христов.