СТРАНЕН КАЗУС в Румъния:  Магистратите с по-високи пенсии от заплатите, които са получавали

СТРАНЕН КАЗУС в Румъния: Магистратите с по-високи пенсии от заплатите, които са получавали

Пенсията не може да надвишава размера на заплатата в държава, която функционира на здрави принципи.

Това заяви днес румънският министър на правосъдието Стелиан Йон след среща с министъра на труда Ралука Туркан и представители на съдебната система на тема пенсиите на магистратите, предаде агенция Аджерпрес.

В. "Адевърул" писа миналата седмица, че магистратите в Румъния са се озовали в ситуация да получават повече пари като пенсионери, отколкото по време на активната си служба, тъй като техните пенсии не се изчисляват въз основа на направените вноски, а като процент (от 80 до 100) от последната брутна заплата.

Така например магистрат от окръжен съд, който се е пенсионирал през декември 2020 г. и е взел последна нетна заплата от 17 267 леи (6855 лв.), е получил следващия месец служебна пенсия от 23 339 леи (9265 лв.), от която е приспаднат данък от 10 процента и се е получила нетна пенсия от 21 000 леи (8337 лв.). Конкретният пример е на магистрат, който съди пенсионната каса, защото смята, че при изчислението на служебната пенсия трябва да бъдат включени и други признати със съдебни решения права, така че е възможно след края на делото "луксозната му пенсия" да нарасне още повече, коментира "Адевърул".

Вестникът дава примери за специалния статут на магистратите в сравнение с останалите пенсионери в страната, като посочва, че ако от 2017 г. до момента минималната пенсия е нараснала от 520 леи на 800 леи (от 206 лв. на 317 лв.), то магистрат, който е получавал през 2017 г. пенсия от 19 929 леи (7912 лв.), сега получава пенсия от 27 702 леи (10 998 лв.).

Министърът на правосъдието Стелиан Йон заяви, че с правосъдните закони, които се обсъждат в момента, тази аномалия трябва да бъде премахната.

След днешната среща с министъра на труда и представители на съдебната система, Стелиан Йон приветства готовността за дискусия по темата за пенсиите на магистратите, информира Аджерпрес.

Няколко категории служители в Румъния получават т. нар. "специални" пенсии, които са много непопулярни сред населението, тъй като средната пенсия за страната е около 1400 леи (561 лв.).

Миналата година румънският парламент одобри два законопроекта, свързани със специалните пенсии, но и двата бяха отхвърлени от Конституционния съд. Единият предвиждаше премахване на всички специални пенсии, а другият - облагането им с 85 процента.

В началото на тази година президентът подписа закон, с който бяха премахнати специалните пенсии за депутати и сенатори, но те представляват едва 1,38 процента от общия брой специални пенсии.

Управляващата десноцентристка коалиция обмисля вариант за премахване на специалните пенсии чрез гласуване на закони за всяка отделна категория, която получава такива.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.