Страната под вода: Искър, Струма и Ерма преляха (ОБЗОР)

Кризисен щаб следи нивото на язовирите

Страната под вода: Искър, Струма и Ерма преляха (ОБЗОР)

Без ток останаха десетки населени места край Видин, Враца и Мездра

След тридневния валеж от дъжд и сняг повечето реки у нас повишиха нивата си, а някои преляха.

Оранжев код за опасни валежи беше в сила за 5 области в страната - в Бургас, Ямбол, Хасково, Смолян и Кърджали, където паднаха валежи до 50 литра на кв. метър. В Северозападна България пък продължи да вали сняг.

Най-драматично се оказа положението с река Искър, която излезе от коритото си под железопътния мост между Нови Искър и Курило. Нивото на реката бе два пъти над средното, сочат данни на НИМХ. Там имаше няколко инцидента със закъсали автомобили и спасителни екипи на Столичната община ги изтегляха. Река Ерма също излезе от коритото си в землището на Трън. Заради обилните валежи

нивото на реката се вдигна с 3 м и наводни частни имоти и дворове

Почти отцепен остана квартал "Мурговица", защото свързващият го с града мост в по-голямата си част остана под водата.

Вследствие на валежите през последните три дни реките край Благоевград също увеличиха нивото си. Струма качи 1.5 м, придошли бяха река Бистрица край Благоевград и река Рилска край Кочериново. На входа на Кочериново се образува езеро от прелял канал, наводнена е ферма, съобщиха от местната община.

Заради постоянните валежи кметът на Велико Търново Даниел Панов разпореди постоянен мониторинг. Чрез телеметрична система на всеки 15 минути в контролния център постъпва актуална информация, събирана от радарните сензори на трите критични точки, съобщи кореспондентът ни от старопрестолния град.

Повишаване на нивото на водата се отчита в река Марица при Димитровград, Харманли, Свиленград и Симеоновград, съобщиха от областната администрация в Хасково във връзка с оранжевия код за обилни валежи в региона. Около 40 литра дъжд на квадратен метър е паднал в Маджарово в периода 9 – 11 януари. Най-обилни са валежите в най-южните райони на Хасковска област – между 30 и 40 литра. За сравнение за община Димитровград количествата са между 16 и 20 литра на квадратен метър. В общините Хасково, Минерални бани, Любимец и Стамболово дъждът е между 20 и 30 литра на квадратен метър.

В момента язовирите на Напоителни системи имат големи свободни обеми - Пясъчник, Домлян, Брягово, Леново, 40-те извора, Сушица, и няма риск от преливане. В язовир „Въча“ има около 18 млн. куб. м. свободен обем (8-9%), язовир „Кричим“ 1 млн. и яз. „Цанков камък“ около 10 млн. куб. м. Динамиката се наблюдава и при необходимост може да се освободят контролирано и енергийно необработени водни количества, но за момента няма такива предпоставки. Кметовете на общини Кричим, Стамболийски (с. Й. Груево) и Родопи (с. Кадиево) са уведомени да следят със завишено внимание река Въча, при преминаване на водни количества, контролирано освобождавани от каскада Доспат-Въча.

Заради тежките метеорологични условия и валежи в цялата страна министърът на икономиката Лъчезар Борисов разпореди създаването на кризисен щаб към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), който

ще извършва 24-часово наблюдение на всички язовири

за които агенцията отговаря за надзора. Служители на ДАМТН извършват мониторинга съвместно с ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР, ГД "Национална служба “Гражданска защита” и института на БАН. Днес към наблюдаваните от щаба към ДАМТН язовири не са възникнали аварийни ситуации.

Лошото време предизвика и инциденти на пътя. Паднал бетонен електрически стълб блокира преди обяд движението на пътя от София за Самоков в района на вилна зона „Ярема“. Инцидентът е станал малко след 8,30 часа в понеделник и по чудо няма пострадали хора и коли.

Пътят Видин-Монтана остана затворен за тирове над 12 тона в участъка Дунавци - Ружинци в посока Монтана поради снегопочистване. Проходът Петрохан също беше затворен, тъй като през целия ден екипи

разчистваха от паднали дървета и клони, а снегорини разчистваха шосето

В последните три дни в Северозапада валя дъжд, сняг и суграшица и вятърът образува заледявания на пътя.

В 14 населени места в област Видин бе прекъснато елзахранването заради усложнената обстановка”, става ясно от сайта на "ЧЕЗ Разпределение България". Тези населени места са в четири общини - Видин, Брегово, Кула и Ново село, като най-много са във Видинската община - Антимово, Градец, Каленик, Рупци и Видин. Аварийни екипи работиха целия ден, като хората очакваха лампите да светнат до 20 часа вечерта.
В общините Враца и Мездра също десетки домакинства останаха без ток вечерта в неделя срещу понеделник. Интензивните валежи от дъжд и мокър сняг в неделя предизвикаха обледявания на много места в региона.

Усложнена бе обстановка в Пампорово сутринта, тъй като силните валежи и вятър събориха дървета, които премазаха няколко автомобила. Инцидентът е станал около 4 ч. сутринта в понеделник. Четири големи бора са паднали върху пет автомобила, за щастие щетите са само материални.

Отвориха дига към софийското поле,

за да спре водата към къщите

"Между 25 и 34 литра на кв. м валежи са паднали в последните 24 часа на територията на Столичната община по данни на Националния институт по метеорология и хидрология. Нивата на реките са повишени с около 50-60 см". Това отчете кметът на града Йорданка Фандъкова във „Фейсбук“, след като посети Нови Искър.

Кметът пише, че е започнало изпускане на водни количества от река Блато в район „Нови Искър“ с отваряне на дигата към полето. Целта е да се намали притокът и да спре наводняването на дворове и мазета. "60 са подадените сигнали от гр. Нови Искър, с. Житен, с. Мировяне и 6 от кв. „Горна Баня“. В отводняването им се включват всички екипи на аварийната дирекция на Столична община и екипи на Пожарната, които вече изградиха и над 100 нови диги в критични участъци.

За отварянето на дигата на р. Блато към земеделските земи имаме решение на „Напоителни системи“ и разговарях с министъра на земеделието", обяснява кметът.

Фандъкова информира, че се наблюдават нивата на всички язовири на територията на общината – яз. „Суходол“ и яз. „Мрамор“ преливат през преливниците, а останалите се изпускат контролирано. Остава затворен участъкът под моста при завод „Зебра“ в гр. Нови Искър, като автобуси №23 и №26 се движат по обходен маршрут.

Със скъсени маршрути се движат и автобусите към с. Плана заради паднали дървета и клони по пътя след с. Железница.

Фандъкова провери ситуацията в Нови Искър в кв.“Кумарица“. Поради обилните валежи имаше три критични участъка в район Нови Искър. Екипите на Аварийна помощ и превенция на Столична община и Напоителни системи бяха на място и отводняваха през целия ден критични места в Требич, Мировяне и с.Житен, като се изграждат на места и защитни диги. С цел безопасност са евакуирани хора от една къща в Нови Искър.

Екипи на столичната пожарна отстраняваха паднали клони на пътното платно по пътя между Бистрица и Железница, както и пътя за с. Плана.

Обявиха бедствено положение в

Пернишко и Трън заради наводнения

Частично бедствено положение беше обявено за три села в Пернишко - Батановци, Ярджиловци и Черна гора, съобщи кметът Станислав Владимиров. Улиците в трите населени места се превърнаха в реки заради проливните дъждове и последвали наводнения. И в трите села има къщи със залети мазета. Най-сериозна е ситуацията в Батановци, където трябваше да се евакуират хората от около 20 къщи, тъй като очакванията са нивото на река Струма да продължи да се повишава.

Бедствено положение беше обявено и в община Трън, след като река Ерма излезе от коритото си, съобщи кметът на общината Цветислава Цветкова. Заради обилните валежи нивото на Ерма се покачи с 3 метра. Реката се изля на две места - при квартал „Мурговица“ в Трън, където е залят и мостът. Спряно е движението на автомобили. Частично е наводнено и училището, мазетата са пълни с вода, но няма опасност за децата и учебния процес продължава, обясни Цветкова.

Паднало дърво скъса

водопровод в Морската градина

Голямо дърво падна върху Слънчевия часовник на входа на Морската градина във Варна. Корените на падналото дърво пък са пробили водопровод от ВиК-мрежата, снабдяващ обектите на територията на парка. Няма пострадали хора.

„Това е един пример защо важни комуникации не бива да се полагат до големи дървета, тъй като у нас при подмяна на тръби, кабели и плочки, често безотговорно се орязват корени на дървета. После дърветата стават опасни, а при прекомерна сеч, те не могат да компенсират с корените си и изсъхват. Трябва наредба, която да забранява орязване на корени над определени размери без надзор от специалисти в дендрологията и координация между службите“, коментира в социалните мрежи автор на снимките, които първо бяха пуснати от мястото на инцидента.
Паднало дърво имаше и на пътя Варна-Бургас в крайната дясна лента преди село Приселци. Няма пострадали хора.

Във Варна дъждът отново наводни улици и булеварди. Това затрудни трафика в града и предизвика големи задръствания. Макар че дъждът не е пороен, шахтите не могат да поемат водата и на места са се образували огромни локви. Проблеми с локвите по пътищата имаше в района на Евксиноград, на околовръстния път на Варна и на зеленчуковата борса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.