Стралджа изпрати за последно своя славей

Стралджа изпрати за последно своя славей

Десетки жители на град Стралджа и околните селища изпратиха до последното й жилище починалата малко след като навърши 100 години народна певица Ойка Пенева, наричана с много любов от любителите на фолклорната музика и песен Стралджанският славей.

Родената на 7 март 1920 година изпълнителка издъхнала в съня си на 10 юни, сямо преди няколко месеца тя с вълнение разказвала на дошлите да я уважат за юбилейната годишнина спомени за началото на певческата си кариера, припомни председателят на стралджанския парламент Иван Митев.

Почитателите й припомнят, че тя е изпълнявала еднакво добре жътварски, седенкарски и сватбарски песни, като до последно помнела текстовете на над сто от тях, които първо чула от майка си. За пръв път тя застанала на сцена през далечната 1938-а, когато се включва в певческата група към народно читалище „Просвета 1892“.Записи с нейни изпълнения се съхраняват в Златния фонд на Радио Стара Загора, едни  от любимите й е са били  „Мама Недко от сън буди“, „Залибила е Василка“ и „Кирчо за Ганка провожда“, включени в поредицата „Вечната музика“ на Ютуб.

На официалната си страница във Фейсбук кметът на Стралджа Атанас Киров написа:“ С дълбока тъга приех новината, че от този свят си е отишла нашата съгражданка Ойка Пенева. Стралджанският славей, който десетилетия поред радваше България с медения си глас. Носителка на безброй награди и най-вече носителка на българското, което и раздаваше! Последно сбогом, лельо Ойке!“.

Пак там изследователката на живота й творчеството й Надя Жечева отбеляза:“ Толкова добър и благ човек, толкова талантлива певица, майстор на народни носии, на престилки, толкова сърдечна, искрена, топла жена, която и на мравката път сторваше. За нея добрината беше начин на живот. Уважението - задължително условие за общуване. Всеки разговор с Ойка Пенева ме обогатяваше, даваше ми самочувствие на стралджанка с богати и силни корени. Учеше ме на доброта, благородство, милосърдие, човещина...Светъл да е пътят й във вечността! "Кирчо за Ганка проводи", "Райова мама" ще звучат горе, тя!“.

В родния й град обмислят възможността една от уличките по които е вървяла цяло едно столетие да носи за в бъдеще името й.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.