Световните доставки на традиционните персонални компютри (РС) се увеличиха с почти 5% през второто тримесечие на годината до 64,9 млн. броя, сочи проучване на аналитиците от International Data Corporation (IDC).

На първо място с най-много продажби за периода е Lenovo. Фирмата е успяла да пласира 16,254 млн. устройства или с 18,2% повече на годишна база. Делът на китайската фирма е на световния пазар е нараснала от 22,2% през второто тримесечие до над 25% в края на юни 2019 г.

На второ място по обема на доставки се нарежда HP с 15,356 милиона РС, което е с 3,2% повече от същия период на 2018-та. Янките обаче отчитат лек спад на дела си на пазара от 24% на 23,7%. Най-много продажби HP са реализирали в Европа, Близкия Изток, Африка, САЩ и Япония.

Третото място по доставки на персонални за месеците от април до юни е отново за Dell Technologies, чиито продажби са нараснали с 3,1% на годишна база до 11,606 млн. устройства. Фирмата отчита обаче спад на дела си на пазара с 0,3% до 17,9%.

Четвърта е Acer Group с 4,288 млн. устройства за второто тримесечие, като е отчетен спад на годишна база от 1,7% и намаляване на дела на пазара от 7% на 6,6%.

В топ 5 остава Apple успяла да продаде за периода 4,077 млн. устройства. Американците отчитат немалък ръст от 9,6% за година и нарастване на дела си на пазара с 0,3% до 6,3 на сто.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 60% от уволнените заради COVID-19 в САЩ са жени

Министерството на труда в Съединените американски щати (САЩ) отчете, че повече от 701 000 души са загубили работата си през последните два месеца заради пандемията от COVID-19. Според анализ, извършен от Института за изследвания и политики за жените 412 288 или около 58,8% от общия брой са жени, загубили работата си между февруари и март.

ЕК предлага държавите да могат да рекапитализират дружества

Европейската комисия предложи днес да бъдат разширени временните възможности за предоставяне на държавна помощ, докато трае епидемията от коронавирус. Комисията предлага временно държавите в ЕС да получат правото да рекапитализат нуждаещите се дружества.

Онлайн продажбите са намалели преди коронавируса

Търговията с храни през февруари расте едноцифрено спрямо януари, показват данните на Националния статистически институт. Общо оборотът в търговията на дребно през месеца расте с 0.9% спрямо януари и с 5.5% спрямо година по-рано според календарно изгладените данни.